Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerint a berlini kormánynak ki kell adnia azokat az ügyészeket, akik a július 15-i törökországi puccskísérletet követő átvilágítások elől Németországba menekültek. 1684 bírát és ügyészt tartóztattak már le a puccs utáni megtorlás után.
A török vezetés Németországot illetően először élt a kiadatás igényével. Recep Tayyip Erdogan államfő korábban arra kérte Washingtont, hogy küldje haza Gülent, aki szerint politikai leszámolás céljából történő visszaélésről van szó. A parlament által múlt csütörtökön elfogadott rendkívüli állapot keretében megjelent egyik törvényerejű rendelet alapján azokat a bírákat és ügyészeket, akik a nyomozás értelmében fenyegetést jelentenek a nemzetbiztonságra, menesztik munkakörükből, bevonják útlevelüket.
Cavusoglu a CNN Türk élő adásában csütörtökön arról is beszélt, hogy a külügyminiszterium dolgozói közül szerinte több mint 300-an állnak kapcsolatban Gülen hálózatával. Hozzátette: kis számban, de további nagyköveti rangú beosztottakat bocsáthatnak el. Az Anadolu török állami hírügynökség adatai szerint a tárca eddig 88 embertől vált meg, köztük két, az ankarai központban dolgozó nagykövettől. Az egyik oroszországi képviseleten szolgálatot teljesítő alkalmazott Japánba szökött.
Efkan Ala török belügyminiszter szerdán azt nyilatkozta, hogy az országban eddig összesen 8113 személyt helyeztek előzetes letartóztatásba, köztük 1684 bírát és ügyészt.
(MTI)