"Az ostobaság határát súrolónak" nevezte a Kreml csütörtökön azokat a vádakat, amelyek szerint Moszkvának köze volt a demokrata párt országos bizottságának szervere ellen végrehajtott hackertámadáshoz, amelynek következtében napvilágra került több tízezer elektronikus levél.
Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt választási kampánystábjából származó vádakra reagálva leszögezte: “Nem végeztünk hackertevékenységet, semmi közünk a történtekhez”. A szóvivő szerint “teljesen abszurdak” a Kremllel és Oroszországgal szemben megfogalmazott vádak, amelyek azt sugallják, hogy bármilyen közük is lenne az ilyen jellegű támadásokhoz. “Ez ostobasággal határos” – fűzte hozzá. Szerinte ezek a vádak ékes bizonyítékai annak, hogy az oroszfóbiát szítják az Egyesült Államok választási kampányában.
Donald Trump republikánus párti elnökjelölt korábban arra szólította fel Oroszországot, hogy hackerekkel kutassa fel és tegye közzé azokat az e-maileket, amelyeket Hillary Clinton külügyminisztersége idején a privát címéről küldött, s amelyeket kitörölt.
Mindezt akkor, amikor egyre több szakértő feltételezi: Oroszország áll amögött, hogy a Wikileaks a múlt pénteken a Demokrata Párttól megszerzett több ezer levelet publikált, amelyek arról tanúskodtak, hogy a párt nem volt pártatlan, megpróbálta elgáncsolni Bernie Sanders kampányát, hogy Clinton lehessen az elnökjelölt.
“Ami ezt a halomnyi emailt illeti, az nem a mi gondunk. Nem ütjük bele az orrunkat mások dolgába, és mi sem állhatjuk, ha valaki más próbálja beleütni az orrát a miénkbe” – hangsúlyozta Peszkov. Szerinte az amerikaiaknak kell a történet végére járniuk.
A republikánus elnökjelölt azon kijelentésére reagálva, hogy megválasztása esetén megvizsgálná a Krím Oroszország részeként való elismerésének lehetőségét, Peszkov elmondta: ez nem változtat azon, hogy a Kreml továbbra is semlegesen viszonyul az amerikai választásokhoz.
Peszkov szerint az amerikai választásokat megelőző retorikából pedig lehetetlen következtetéseket levonni, mivel a jelöltek a választási kampány során egyvalamit mondanak, majd, a tisztséget elnyerve, a felelősség terhe alatt beszédmodoruk megváltozik, kiegyensúlyozottabb lesz – tette hozzá.
(MTI)