Moszkva kész együttműködni az ENSZ-szel és a humanitárius szervezetekkel a szíriai Aleppónál a humanitárius folyosók kialakítása során - közölte az orosz védelmi miniszter-helyettes.
Az Interfax orosz hírügynökség tájékoztatása szerint közölte: Oroszország “készen áll a szoros és építő jellegű együttműködésre minden nemzetközi humanitárius szervezettel és természetesen az ENSZ szíriai különmegbízottjának irodájával”.
Az észak-szíriai Aleppóban heves harcok dúlnak szíriai "felkelők" és az orosz támogatással harcoló kormányhadsereg között. Oroszország két napja bejelentette, hogy a szíriai kormánnyal közösen humanitárius folyosókat nyit az ostrom alatt álló Aleppó körül a terroristák ellenőrizte negyedekben élő civil lakosság, továbbá a magukat megadó harcosok életének megóvása céljából.
Pénteken azonban a világszervezet különmegbízottja, Staffan de Mistura azt szorgalmazta, hogy Moszkva "bízza az ENSZ-re" a biztonságos övezetek létesítését.
Az ENSZ és az Egyesült Államok tisztségviselői is kételyeiket fejezték ki az orosz kezdeményezéssel kapcsolatban. Szerintük ez az intézkedés próbálkozás lehet a város kiürítésére, illetve arra, hogy kikényszerítsék a lázadók fegyverletételét. A Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcoló felkelők úgy vélik, hogy a kiürítés valójában erőszakos áttelepítést takar, és a damaszkuszi rezsim a humanitárius folyosókkal katonai előnyt akar magának kovácsolni az Aleppóért folyó harcban.
Elemzők szerint Aleppó elvesztése fordulópontot hozna a szíriai háborúban, amelyben eddig 280 ezren haltak meg, és amely elől milliók menekültek el.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: