Történetében először női irányítás alá kerül Tokió - derült ki a japán fővárosban vasárnap tartott kormányzóválasztás exit poll eredményeiből. A tisztségtől előzőleg ketten is megváltak a 2020-as nyári olimpiai játékok előkészületeit beárnyékoló botrányok miatt.
Az élen végzett 64 éves Koike Juriko, az ázsiai ország első egykori női védelmi minisztere eddig az Abe Sindzó kormányfő mögött álló Liberális Demokrata Párt (LDP) parlamenti képviselője volt, de ezúttal független jelöltként szállt versenybe.
Zoom
Koike Juriko (EPA/KIYOSHI OTA)
Az LDP Maszuda Hiroja volt belügyminisztert indította a megméretésen, aki azonban számos más jelölttel, köztük az ellenzéki pártok támogatását élvező Torigoe Suntaro liberális újságíróval együtt alulmaradt a küzdelemben – derült ki a szavazóhelyiségekből távozók megkérdezése alapján készült felmérésből, amelyet az NHK japán közszolgálati adó ismertetett.
A tokiói kormányzó az ország második legfontosabb politikai szereplőjének számít a kormányfő után. Megbízatása négy évre szól.
Az angolul és arabul is folyékonyan beszélő Koike közigazgatási reformot ígért, beleértve a kormányzói fizetés csökkentését. “A tokiói politikát példátlan módon fogom kézben tartani, egy eddig nem látott Tokiót fogok irányítani” – mondta vasárnap támogatói előtt a politikus asszony.
A több mint 13 millió lakosú japán főváros számos problémával küzd: öregszik a társadalom és bármikor bekövetkezhet egy hatalmas földrengés is.
A választási kampány egyik fő témája azonban ezúttal a 2020-as ötkarikás játékok volt. A sportrendezvénytől az évtizedek óta deflációval küzdő Japán a gazdaság fellendülését várja. A készülődés azonban nem zökkenőmentes: késlekedik a fő stadion megépítése, a játékok logóját pedig félre kellett dobni plágiumgyanú miatt. Koike egyik első kötelezettsége, hogy részt vegyen a Rio de Janeiró-i olimpiát megnyitó ünnepségen, és mint következő rendező átvegye az olimpiai zászlót.
“Az olimpiai játékok éppen előttünk állnak. Arra akarom használni az eseményt, hogy egy új Tokiót építsek 2020 utánra” – mondta Koike a választási kampány kezdetén.
Bár az LDP és koalíciós partnere Maszudát támogatta, a politikus vereségének várhatóan csak minimális kihatása lesz Abéra. ”Ez alapvetően Tokió ügye” – mondta Jumoto Kendzsi, a Japan Research Institute agytröszt alelnöke. “Abe tekintélyének ez vélhetően nem árt, és az LDP támogatottsága sem fog csökkenni” – vélekedett.
(MTI)