A török külügyminisztérium hétfő délelőtt közölte, hogy bekérette Németország ankarai nagykövetségének vezetőjét az előző nap Kölnben tartott Erdogan-párti tüntetéssel kapcsolatban kialakult vita miatt - értesült a dpa megbízható ankarai forrásból. A német hírügynökség jelentését később az ankarai német nagykövetség is megerősítette.
Martin Erdmann nagykövet éppen szabadságát tölti, így helyettesét várják délben az ankarai külügyminisztériumba.
A lépés előzménye, hogy a török kormány élesen bírálta, amiért Recep Tayyip Erdogan török elnök a német alkotmánybíróság döntése nyomán nem szólhatott videokapcsolat révén az őt támogatásáról biztosító kölni demonstrálókhoz.
Ibrahim Kalin, Erdogan szóvivője elfogadhatatlannak nevezte a videokapcsolat megtiltását, és “kielégítő magyarázatot” követelt Németországtól.
Zoom
Vasárnap délutáni kölni látkép - átvitt értelemben ez is erőszak a "német" város ellen
Jó két héttel a meghiúsult török puccskísérlet után vasárnap Kölnben több tízezer tüntető vonult utcára, hogy Erdogant támogatásáról biztosítsa. A szervezők eredetileg azt tervezték, hogy egy óriáskivetítőn élőben kapcsolják majd Erdogant, ezt azonban a felfokozott hangulat miatt végül nem engedélyezték a hatóságok.
A rendőrség adatai szerint 30-40 ezren vehettek részt a demonstráción, amely nagyobb rendbontás nélkül ért véget. Mindeközben több ellentüntetés is zajlott, de – bár tartottak tőle – nem voltak összetűzések a két tábor között.
A rendezvényeket 2700 rendőr biztosította, és még vízágyukat is készenlétbe helyeztek.
Erdogan az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen hitszónokot tartja a július 15-i puccskísérlet felelősének, akinek feltételezett támogatói ellen a török hatóságok azóta tisztogatási hullámot indítottak és már csaknem 18 700 embert vettek őrizetbe.
Ankara fellépését éles bírálatok érték az Európai Unióban.
(MTI)