A végsőkig védte magát egy hatvanas éveiben járó afgán vallási vezető, akit azután tartóztattak le, hogy feleségül vett egy hatéves kislányt, akit elmondása szerint a gyermek szüleitől kapott "vallási áldozatként".
Őrizetbe vettek egy afgán imámot, miután kiderült, hogy egy hatéves kislányt tartott magánál. A hatvanas éveiben járó Mohammad Karim azt állította, hogy a lány szüleitől kapta a gyermeket feleségnek, de a szülők a rendőrségen egy teljesen más történetet meséltek el – írja az Independent az AFP hírügynökség információi alapján.
Zoom
Mohammad Karim azt állította, a gyermeket szüleitől kapta "vallási áldozatként"
A nyomozás még nem zárult le, mivel a molla és a szülők más-más történettel rukkoltak elő. A gyerek szülei azt mondták a rendőrségen, hogy lányukat elrabolták. Az ügyet vizsgáló szakosztály vezetője, Masoom Anwari elmondásai alapján a gyermek nem beszél, csak azt mondogatja, hogy fél a férfitól.
A gyermek elrablásától vagy elajándékozásától függetlenül súlyos büntetés várhat az imámra, mivel Afganisztánban a lányok 16 éves koruktól, a fiúk 18 éves koruktól házasodhatnak.
A Radio Free Afghanistan összeállítása (angol felirattal)
Illegális és halálos kimenetelű házasságok
Néhány nappal a fentieket megelőzően egy haláleset borzolta a kedélyeket ugyanebben az afganisztáni tartományban, Ghorban: megtalálták ugyanis egy 14 éves, várandós lány összeégett holttestét. A kislány édesanyja szerint a férj rokonsága kínozta meg és gyújtotta fel Zahrát, a szintén tinédzser férj pereputtya viszont azt állítja, a lány önmagát "áldozta fel".

Egy idei felmérés szerint a 25 és 49 év közötti afgán nők több mint fele 18 éves kora előtt ment feleségül. Az idő előtti házasodás nemcsak törvényellenes, de rendkívül veszélyes is. A Human Rights Watch emberjogi szervezet is kimutatta, hogy rengeteg kismama hal bele a szülésbe a vidéki falvakban, mivel testük még nem eléggé fejlett egy gyermek kihordására. Gyakran a megszületett gyermekek és az anyák is súlyos egészségügyi problémáikkal küszködnek, kórházba pedig nem viszik el őket a család.
(Kuruc.info - Híradó - Telegraph - Independent nyomán; videó: RFE/RL's Radio Free Afghanistan)