A világsajtónak továbbra is lerághatatlan csont a közel egy évvel ezelőtt Röszkénél hazánkba illegálisan érkezett, és állítólag „elgáncsolt” Oszámá 'Ábd el-Mohszen regényes kalandjainak tálalása. A műbalhénak hála, Oszámá megtalálta a számításait: Madrid elővárosában edzői munkát, lakást kapott. Csak egy baj van, mégpedig az, hogy a közösségi oldalán hajdanában a dzsihádista gyilkosokat tömjénező Oszámá még mindig nem tud spanyolul, ezért nemrégiben beült az iskolapadba – írja az Amerika Hangja (VOA) honlapja.
Zoom
Oszámá (balról) spanyolul tanul Getafeben (fotó: Reuters)
Tavaly szeptemberben a röszkei magyar-szerb határon beözönlő határsértők egyike, egy bizonyos Oszámá 'Ábd el-Mohszen azzal tett szert világhírnévre, hogy a migránssimogató nemzetközi sajtó, beleértve a „mienket” is, világgá repítette a szörnyűséget: László Petra magyar operatőr elgáncsolta a gyermekével együtt menekülő Oszámát. Később kiderült, hogy a mi oroszlánunkat (Oszámá = oroszlán) László Petra nem gáncsolta el, s a szánalomra méltó személy Facebook-oldalán a szűkebb szülőhazáját, a szíriai Dir ez-Zór kormányzóságot is bitorló dzsihádistákat dicsérő bejegyzések és fényképek voltak. Azóta László Petrát a tények ellenére a munkáltatója megfelelési kényszerből lapátra tette, Oszámát, a megkínzott mártírt pedig Spanyolországban még a világsztár labdarúgó, Christiano Ronaldo is vigasztalta.
Oszámá azonnal futballedzői munkát kapott Madrid egyik külvárosában, Getafeban, pontosabban az ottani Getafe Club de Fútbol nevű csapatnál. Azt nem tudjuk, hogy milyen nyelven edzi a jó hispánokat, akik valószínűleg nem tudnak arabul, Oszámá pedig még mindig nem tud spanyolul. Még olyan szinten sem, ami elég az edzői feladatok ellátásához. Most viszont beült az iskolapadba és elkezdte tanulni Cervantes nyelvét, amiről az elmúlt napokban az Amerika Hangja honlapja is beszámolt. A közben lakást is kapott szíriai férfi jelenleg a YMCA (Young Men's Christian Association – Fiatal Férfiak Keresztény Egyesülete) Gedafeben működő intézményében tanulja a spanyol nyelvet.
Hering J. - Kuruc.info