Donald Trump, a republikánus elnökjelölt bemutatta gazdasági tanácsadóinak csapatát, amelyben az amerikai üzleti élet legsikeresebb szereplői találhatók.
A tizenhárom tagú grémiumban egyetlen akadémiai tudós van, s nincsenek gazdaságpolitikai elemzők, elméleti szakemberek. Valamennyien gyakorló gazdasági szakemberek, üzletemberek, ingatlanfejlesztők, kockázati alapkezelők, a Wall Street pénzemberei, s kivétel nélkül mindannyian szupergazdagok.
A tanácsadók között van például Harold Hamm olajmilliárdos, aki 2012-ben Mitt Romney akkori republikánus elnökjelölt tanácsadója volt energetikai ügyekben, Dan DiMicco, egy acélipari cég volt vezérigazgatója, John Paulson, aki kockázati alapok kezelésével foglalkozik, Steve Roth, Howard Lorber, Tom Barrack, Stephen Calk, Andy Beal, vagy Steve Feinberg. Valamennyiük nevét az Egyesült Államokban jól ismerik. A csapatban egyetlen elméleti szakember van: Peter Navarro, a Kaliforniai Egyetem közgazdász professzora, akit a kínai gadaság szakértőjeként tartanak számon. Az adóügyek vezető szakértője Stephen Moore, aki a Növekedés Klub alapítójaként és a The Wall Street Journal kolumnistájaként vált ismertté. A The Washington Post kommentárja szerint az amerikai üzleti élet legsikeresebb szereplőiről van szó, akik nagyon is jól tudják, hogyan kell megmenteni a középosztályt. A lap megjegyzi: a tanácsadó csapat összetétele megerősíti Trump hitelességét, azt, hogy nem a politikai bennfentesek jelöltje.
"Örülök, hogy ilyen tapasztalt és tehetséges emberekből álló, csodálatos szakértői csapat állt össze. Velük valódi megoldásokat dolgozhatunk ki és valósíthatunk meg" - fogalmazott közleményében Donald Trump. A republikánus elnökjelölt azt is hangsúlyozta: "Túlságosan hosszú ideig néztük, hogy Obama elnök és Hillary Clinton hogyan teszi tönkre gazdaságunkat és tizedeli meg a középosztályt. Én leszek a legnagyszerűbb munkahelyteremtő elnök, akit országunk valaha is ismert".
Donald Trump az előrejelzések szerint hétfőn Detroitban fejti ki részletesen is a gazdaságpolitikai elképzeléseit.
(MTI)