Akár októberben megérkezhetnek az osztrák katonák a magyar-szerb határra - mondta Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter az APA osztrák hírügynökségnek adott interjújában vasárnap.
Jelezte, hogy a tárca elképzelései szerint több mint húsz katona érkezne Ausztriából, az erről szóló államközi megegyezés szerinte augusztus végén várható.
Tárgyalások folynak a "menekültek" visszafogadásáról
Arról is beszélt, hogy Magyarországgal jelenleg is folynak tárgyalások a "menekültek" visszafogadásáról.
Doskozil a hét közepén arról adott tájékoztatást, hogy az osztrák katonák feladata az illegális bevándorlók és az embercsempészek megállításának segítése lesz, a szolgálatot teljesítők humanitárius és logisztikai feladatokat is kapnak.

Mit kell megtudnunk Hans Peter Doskoziltől?...
Az osztrák rendőrök már itt vannak
Július közepén Ausztria abban állapodott meg Magyarországgal, hogy húsz rendőrt küld a jelenlegi magyar-szerb határszakaszhoz, így támogatva a magyarországi határvédelmet. A rendőrök e hét elején megkezdték a munkát, amely nekik augusztus 31-ig tart majd, ezt követően érkezik a váltás.
Doskozil a vasárnap megjelent interjúban arról is beszélt, hogy a terrorfenyegetettség miatt bővítik az osztrák hadsereg különleges, terrorellenes alakulatainak létszámát.
Nem tudni, meddig tart
A miniszter szerint egyelőre nem látható, hogy az osztrák katonaságnak a menekültügyi válságban nyújtott támogató műveleti tevékenysége meddig tart. Indoklása szerint ugyanis nem tudható, hogy a törökországi állapotok merre változnak, a földközi-tengeri migránsútvonal helyzete hogyan alakul, és a jelenlegi magyar-szerb határ biztosítása miképpen működik majd.
Az osztrák hadsereg tavaly ősz óta a belügyminisztériumi munkát támogató műveleti tevékenységet végezhet annak érdekében, hogy fent tudják tartani az ország biztonságát és a rendet. Eddig a katonák az osztrák határ mentén teljesített szolgálatukkal segítették a rendőrség munkáját. Elsősorban humanitárius segítséget nyújtottak, de a határ felügyeletében is részt vettek.
(MTI nyomán)