Óriásit zuhant egy év alatt Klaus Iohannis román államfő népszerűsége az Avangarde közvélemény-kutató hétfőn ismertetett felmérése szerint.
A július 25. és augusztus 2. között 900 személy megkérdezésével készült országos felmérés szerint az elnök bizalmi indexe 26 százalékkal, a tavaly augusztusi 61 százalékról 35 százalékra csökkent. Ezzel Iohannis a lista negyedik helyére szorult, miközben tavaly ilyenkor még toronymagasan az élen állt.
A lista élén az a Victor Ponta volt kormányfő áll, aki azóta már lemondott a miniszterelnöki tisztségről, és aki ellen korrupció miatt vádat emelt a korrupcióellenes ügyészség. Mindemellett Ponta népszerűsége a tavaly augusztusi 38 százalékról 42-re nőtt. A második helyen Gabrila Firea, Bukarest frissen megválasztott szociáldemokrata polgármestere áll 41 százalékos népszerűséggel, míg a harmadik a szenátus elnöke, Calin Popescu-Tăriceanu volt miniszterelnök, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) társelnöke.
A pártok versenyében a Szociáldemokrata Párt (PSD) nagy fölénnyel vezet: 38 százalékos támogatottságot mértek. A második a PNL 29 százalékkal, a harmadik az ALDE 7 százalékos támogatottsággal, és a Népi Mozgalom Párt (PMP) is bejutna a parlamentbe 6 százalékkal. Az utolsó, a parlamenti küszöböt még elérő párt az RMDSZ, 5 százalékkal. A Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) támogatottsága 4 százalékos.
Az intézmények között a legtöbben a tűzoltókban (89 százalék) és a hadseregben (83 százalék) bíznak.
Dragnea: Ponta biztosan jelölt lesz
Victor Ponta volt kormányfő, a PSD korábbi elnöke biztosan rajta lesz a párt választási listáján az év végi parlamenti választáson – jelentette ki a párt jelenlegi első embere, Liviu Dragnea.
A politikus a Romania TV-nek vasárnap este nyilatkozva egyúttal cáfolta, hogy konfliktus lenne kettejük között. Közölte, a jelöltek kiválasztásánál a parlamenti és a választókerületi tevékenység, illetve a professzionalizmus számít.
(Krónika nyomán)