A líbiai Bengáziban 2012-ben elkövetett terrortámadás amerikai áldozatai közül kettőnek a szülei pert indítanak Hillary Clinton demokrata elnökjelölt ellen.
Hillary Clinton akkori külügyminiszter felelős azért, hogy a az amerikai külképviselet elleni merényletben mások mellett Sean Smith és Tyrone Woods is életét vesztette - áll az egyik szövetségi bírósághoz benyújtott keresetben.
Patricia Smith és Charles Woods, a két áldozat szülei szerint hozzájárult a terrortámadásokhoz, hogy Hillary Clinton, aki akkor a külügyi tárcát irányította, a hivatalos, titkosított tartalmú elektronikus levelezéséhez a magánszerverét használta. A két szülő egyúttal azzal is vádolja Hillary Clintont, hogy nyilvános közleményeiben és nyilatkozataiban a becsületükbe gázolt, rágalmazta őket.
A két áldozat egyike a követség sajtórészlegén dolgozott, a másikuk pedig biztonsági tiszt volt.
A beadvány szerint Hillary Clinton bizalmas és titkos információk kezelésében tanúsított "szélsőséges nemtörődömsége" a közvetlen oka a terrortámadásnak. Az információk ugyanis a pert kezdeményezők szerint "könnyen idegen hatalmakhoz", majd pedig a terroristákhoz kerülhettek.
James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója, amikor a múlt hónapban bejelentette az e-mailek ügyében folytatott FBI-vizsgálat eredményeit, azt mondta, "lehetséges, hogy ellenséges szereplők hozzáfértek" a külügyminiszter elektronikus leveleihez. De hozzátette, nem találtak közvetlen bizonyítékot arra, hogy a szervert sikeres hackertámadás érte volna.
Patricia Smith beszédet mondott a republikánusok clevelandi konvencióján is, ahol azt mondta, "személyesen Hillary Clintont okolom a fiam haláláért".
Nick Merrill, a Clinton-kampány egyik szóvivője nyilatkozatot adott ki, amely szerint "kilenc különböző nyomozást folytattak a bengázi terrortámadás ügyében, de egyikük sem talált bizonyítékot arra, hogy Hillary Clinton méltánytalanul járt volna el".
(MTI)