Tízezer tankelhárítót és 250 tonna lőszert exportált Montenegró az elmúlt évben Szaúd-Arábiába, ahonnan a fegyvereket Szíriába, Líbiába és Jemenbe szállíthatják tovább. A kétes fegyverüzletben számos ország érintett a térségünkből.
Montenegró 2,7 millió euró értékű fegyvert és lőszert exportált 2015 augusztusa óta Szaúd-Arábiába, amely csak egy része annak az 1,2 milliárd eurós fegyverrakománynak, amelyet a kelet-közép-európai országok 2012 óta szállítottak azoknak az országoknak, amelyek támogatják a szíriai ellenzéket – írta a Balkan Insight. A Balkáni Nyomozati Jelentéshálózat (BIRN) és a Szervezett Bűnözés- és Korrupciójelentő Projekt (OCCRP) beszámolója szerint ráadásul mindezt a kétes módon privatizált és a líbiai szankciók megsértésével vádolt Montenegrói Védelmi Művek (MDI) nevű vállalat bonyolította le.
Mikor pedig a cég igazgatóját, Zoran Damjanovicot arról kérdezték, aggódik-e amiatt, hogy a fegyverek végül Szíriába kerülnek, ő annyit válaszolt, nem az ő dolga, mi történik a szállítás lebonyolítása után.
Zoom
Szinte minden környező ország benne van
A montenegrói fegyverrakomány azonban csak egy vékony szelete annak a hatalmas üzletnek, amit az elmúlt években a térségbeli országok vittek véghez azokkal a közel-keleti országokkal, amelyek a szíriai lázadók legfőbb támogatói. A BIRN és az OCCRP jelentése szerint a kelet-közép-európai országok közül Horvátország vezeti a Közel-Keletre fegyvert exportálók listáját 302 millió euró értékű eladással, őket Csehország, Szerbia, "Szlovákia", Bulgária, Románia, Bosznia-Hercegovina és Montenegró követi a sorban.
A legnagyobb importőr Szaúd-Arábia volt, utána Jordánia, az Egyesült Arab Emírségek és Törökország következett, ami azért is aggasztó, mert ez a négy ország Szíria és Jemen kulcsfontosságú fegyverellátója. A közösségi oldalakon közzétett fényképek és videók is megerősítették a feltételezéseket, hogy a kelet-közép-európai fegyverek végül Szíriában a Szabad Szíriai Hadseregnél, az iszlamista csoportoknál, az Iszlám Államnál, valamint a jemeni szunnita erőknél kötnek ki.
Zoom
Nem érdekli a kormányokat, hogy kinek a kezébe kerül a fegyver
Napjainkra így olyan helyzet állt elő, hogy míg bizonyos európai országokat a "menekült"válság sújtja, addig sokszor éppen ugyanezen országok fegyverszállítmányai áramlanak a Közel-Keletre mind légi, mind pedig vízi úton.
A jelentéstevők a szállító balkáni országok kormányainak képviselőit is megkérdezték a fegyverexportról, akik csak annyit mondtak, hogy eleget tesznek a nemzetközi kötelezettségeiknek. Hangsúlyozták, Szaúd-Arábia nem szerepel semmilyen nemzetközi fegyvereladási feketelistán, mások még azt is hozzátették, hogy ők nem felelősek azért, ha az általuk értékesített fegyvereket továbbadják. Jogilag sem egyszerű a helyzet: bár uniós és nemzetközi szabályok is vannak a globális fegyverkereskedelemről, nincs formális eljárás arra vonatkozóan, hogy a szabálysértőket hogyan büntessék.
(MNO nyomán)