Mintegy 900 dél-koreai kopaszra borotválta a fejét hétfőn, hogy tiltakozzon a THAAD típusú amerikai rakétavédelmi rendszer Dél-Koreába telepítése ellen.
Az amerikai rendszer az észak-koreai rakétafenyegetésekre válaszul érkezne Dél-Koreába, Szongdzsu megyébe. A telepítést ellenző helyeik egy része nyilvánosan, csendben ülve leborotválta a haját. A tüntetés vezetője szerint ennél határozottabban és kifejezőbben nem lehet tiltakozni.
Zoom
A dinnyetermesztésről híres, az ország délkeleti részén lévő Szongdzsu lakói közül sokan az elektromágneses hullámokat kibocsátó rendszer esetleges egészségkárosító hatásaitól félnek, és attól is tartanak, hogy a térség katonai célponttá válhat. A tervet ellenzi Kína és Oroszország is, Észak-Korea pedig bosszúval fenyegetőzött válaszul a beharangozott lépésre.
A THAAD-rendszer kis és közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták ellen nyújt védelmet.
A dél-koreai védelmi minisztérium ígéretet tett arra, hogy minimalizálja a THAAD környezetkárosító hatását.
“A THAAD önvédelmi eszköz, amelynek telepítéséről azért döntöttünk, hogy megvédjük a lakosság életét a felelőtlen észak-koreai provokációktól” – magyarázta Pak Gun Hje dél-koreai elnök hétfői televíziós beszédében, amelyet a japán gyarmati uralom (1910-1945) alóli felszabadulás évfordulóján mondott.
Pak egyúttal felszólította Észak-Koreát arra, hogy haladéktalanul mondjon le vitatott atomprogramjáról. Amennyiben Phenjan meghozza a helyes döntést, Szöul gazdaságilag is segíteni fogja északi szomszédját – tette hozzá az államfő, megerősítve korábbi ígéretét.
Washington és Szöul júliusban jelentette be, hogy 2017-ben amerikai rakétavédelmi egységet telepít a fővárostól, Szöultól 300 kilométerre lévő Szongdzsuba.
(MTI)