Ryan Lochte és három másik amerikai úszó azt állította, hogy kirabolták őket Rióban, majd kiderült, hogy a történetből semmi sem igaz.
Zoom
Ryan Lochte
Scott Blackmun, az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának (USOC) ügyvezetője közleményben jelezte, hogy a négy versenyző - a hatszoros olimpiai bajnok Ryan Lochte, valamint Jimmy Feigen, Gunnar Bentz és Jack Conger - viselkedése elfogadhatatlan volt, és nem az Egyesült Államok csapatának értékeit tükrözi, majd bocsánatot kértek a brazil emberektől.
A négy úszó először azt állította, hogy vasárnap - amikor visszaindultak egy buliból az olimpiai faluba - fegyverrel kirabolták őket.
"Azt mondták, szálljunk ki a taxiból, miközben a rendőrjelvényüket mutogatták, de nem láttunk semmit, nem voltak fények. Aztán elővették a fegyverüket, és közölték, hogy feküdjünk a földre. A férfi ezután felhúzta a pisztolyt, a homlokomhoz tette, és azt mondta, lefelé!"
- így szólt Lochte-ék meséje a történtekről.
Videófelvételek alapján azonban kiderült, hogy megálltak egy benzinkútnál, ott összetörtek egy tükröt és egy szappantartót a mosdóban, majd összetűzésbe kerültek a töltőállomás személyzetével.
A BBC rendőrségi forrásokra hivatkozva arról írt, a sportolók egy benzinkúton leszakított vécéajtó miatt jöttek elő a történettel. A sportolókat a benzinkút dolgozói elkezdték felelősségre vonni és követelték, hogy fizessék ki a kárt. Ezután már a biztonsági őröket is hívták, mire az amerikaiak végül fizettek és elmentek.
A brazil rendőrség arra kérte az ügyészséget, hogy hamis tanúzás miatt emeljen vádat Lochte és Feigen ellen. A feljelentésben egyikükre sem kérnek börtönbüntetést. Lochte már hétfőn, míg Bentz és Conger - kihallgatásuk után - csütörtökön hazautazott az Egyesült Államokba, csak Feigen maradt Brazíliában.
Lochte továbbra is tagadja, hogy kitalálták a történetet, bár azt elismerte, hogy több helyen "pontatlanul" fogalmazott.
(MTI)