Németország egyik legnagyobb drogéria-üzletlánca megkezdte a paprikaspray árusítását. A német vásárlók a szilveszteri erőszak óta keresik az önvédelem különböző formáit és eszközeit, ezért a DM úgy döntött, ideje betörni a piacra.
Zoom
Németországban szinte minden második utcasarkon lehet DM üzletet találni. Június vége óta a samponok, körömlakkok és dezodorok mellett egy különleges spray is megjelent a polcokon. A cég vezetése azt állítja, hogy permetet az állatok elriasztására gyártották, de a Kölnben és más német városokban történt szilveszteri zaklatások után megugrott kereslet más történetről árulkodik.
A vásárlók kérésére kezdték el árusítani a permetet
„Rengeteg kérés érkezett az üzletlánchoz, a vásárlók egy hozzájuk közeli boltban akarták megvásárolni a terméket” - mondta a DM vezérigazgatója, Sebastian Bayer a Tagesspielnek.
A lap azt is kiderítette, hogy az interneten már május óta lehet ilyen terméket rendelni.
Köln óta egyre többen akarnak fegyverviselési engedélyt
A 2016-os év első felében 50 százalékkal nőtt azoknak a száma, akik korlátozott fegyverviselési engedélyt szereztek. Ezzel a papírral a tulajdonos vaktöltényes vagy gázpisztolyt viselhet, szükség esetén pedig használhatja is azt.
Az “állatok elriasztására készített permet” használata azonban korántsem egyértelmű. Ha valaki egy másik emberrel szemben használja, önvédelmi esetben még elfogadtató, ám egy harmadik fél sérülése esetén a spray tulajdonosát könnyedén be lehet perelni.
A Rossmann nem áll be a sorba
A DM nagy riválisát, a Rossmann vezetőségét is kifaggatta a Tagesspiel a könnygáz és a paprikaspray árusításáról. A Rossmann szóvivője azt közölte a lappal, hogy "mivel a paprikaspray-t köztudottan emberek ellen is szokták használni, eszük ágában sincs riválisuk példáját követni".
“Mi egy drogéria-üzletlánc vagyunk. Nem árulunk gumibotokat vagy pisztolyokat. Ezt a speciális boltokra bízzuk” – foglalta össze a cég álláspontját.
(Híradó)