Sobotka a Hospodárské Noviny című cseh lapban kifejtette: tekintettel Donald Trump republikánus elnökjelölt és Clinton előválasztási nyilatkozataira és az Egyesült Államok szövetségesei számára vállalt garanciákra, "nagyobb biztonságot látok abban", ha a Demokrata Párt jelöltjét választják meg.
A cseh kormányfő hozzátette: “a döntés az amerikai választóké, de úgy tűnik, hogy Hillary Clinton tapasztalatai és kijelentései nagyobb biztosítékot jelentenek a transzatlanti együttműködés folytatására”. Az AFP francia hírügynökség szerint több más kelet-európai NATO-tagországhoz hasonlóan Csehországot is aggasztják Donald Trump milliárdos ingatlanmágnás korábbi kijelentései, amelyben megkérdőjelezte az Egyesült Államoknak az európai szövetségesei védelmében vállalt szerepét.
Trump a The New York Times nevű tekintélyes amerikai lapnak adott július végi interjújában feltételeket szabott a NATO-szövetségesek védelméhez. Az üzletember kijelentette, hogy ha Oroszország megtámadná a szövetséges balti országokat (Észtország, Litvánia és Lettország), elnökként csak azután sietne a segítségükre, miután megvizsgálta hozzájárulásukat a katonai szövetséghez. “Ha teljesítik kötelezettségeiket nekünk, akkor a válasz igen” – mondta.
Ez szembemenne a NATO 5. cikkelyével, amely a kölcsönös védelem garanciájáról szól, tehát ha egy tagot támadás ér, az olyan, mintha az egész katonai szövetséget támadnák meg. Litvánia, Lettország és Észtország, amely 1990-es évek elején vált függetlenné, fél évszázaddal azután, hogy a Szovjetunió bekebelezte őket, attól tart, hogy egy Oroszországgal való esetleges konfliktus esetén frontvonallá válna.
A NATO vezetői júliusban állapodtak meg, hogy katonai erőket vonultatnak fel a balti államokba és Lengyelország keleti részébe, hogy megnyugtassák – az ukrajnai konfliktus és a Krím orosz visszacsatolása óta különösen aktuálissá vált – moszkvai fenyegetés miatt aggódó térségbeli szövetségeseiket.
Joe Biden amerikai alelnök kedden Rigában leszögezte, az Egyesült Államok betartja a NATO alapszerződésében és az 5. cikkelyben foglalt kötelezettségeit, és “szentnek” nevezte Washingtonnak szövetségeseivel szemben vállalt kötelezettségeit. ”Bármit, amit más pártok elnökjelöltjeitől hallhattak, nem szabad komolyan venni” – tette hozzá.
Csehország 1999-ben - Magyarországgal és Lengyelországgal együtt - csatlakozott a katonai szövetséghez.
(MTI)