"Mértéktartó becslések szerint" 2015-ben 32 milliárd dollár hasznot hajtott a szervezett emberkereskedelem, vagyis "eszeveszett" nagy üzletet jelent - közölte Kaiser Ferenc biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.
Zoom
Azt mondta, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet eddig másokra bízta az embercsempészetet, újabban azonban saját iparágaként tekint rá, mert kénytelen volt új bevételi források után nézni. Ennek oka, hogy olajkútjait támadják, földgázkereskedelmét nehezítik, elfoglalt területeinek nagysága pedig csökken.
Kaiser Ferenc közlése szerint az Iszlám Állam csupán a bevétele egy részét fordítja terrorakciók finanszírozására és harcosok kiképzésére, hiszen különféle állami feladatokat is igyekszik ellátni, például egészségügyi szolgáltatást nyújt.
Az embercsempész-hálózatok felszámolását a szakértő sziszifuszi feladatnak nevezte, mivel ezen a területen is a piaci törvények működnek: amíg van fizetőképes kereslet, addig ez megteremti a kínálatot, vagyis amíg lesznek olyan migránsok, akik hajlandók fizetni az Európába jutásért, addig az embercsempészettel foglalkozó szervezetek is újratermelődnek majd.
(MTI)