Rekordot döntött a visszavont menedékkérelmek száma Svédországban, bár az év első 8 hónapjában még így is csak 4542 bevándorló döntött úgy, hogy mégsem akar a skandináv országban maradni – derül ki az Independent írásából. Az okok között szerepel a hosszas elbírálás, az eddiginél valamivel szigorúbb bevándorlási szabályok, a családegyesítési nehézségek és a svéd kormány hazatérésért nyújtott készpénzfizetési kampánya.
A beadott új kérelmeknél is rohamos csökkenést tapasztalt a bevándorlási hivatal, tavaly óta a menedékjogot igénylők száma a felére csökkent - ugyanazt az időszakot számítva.
Zoom
Svédországi migránstanya - nők, gyerekek, öregek stb.
Svédország egykor még Európa egyik legnépszerűbb bevándorlási célországa volt, 2014 és 2015 között megkétszereződött a bevándorlási kérelmek száma, és elérte a 160 ezret.
A migránsok eleinte bizalommal fordultak a svéd kormányhoz, mivel az akkor még engedékeny hivatal minden második bevándorlónak menedékjogot adott. A migránsok meglepően magas szociális juttatásokat kaptak, és az agymosott lakosság majdhogynem tárt karokkal fogadta a hódítókat. A 2015-ös évben Németország után Svédország fogadta be a legtöbb bevándorlót.
De a tavalyi migránsáradat után Svédország gyökeres változásokon ment keresztül. Már nem az az utópisztikus, barátságos ország, mint amiről korábban hallottak: elfogyott a hely, és a kormány nem tudta elég gyorsan feldolgozni a terroristapalánták kérelmeket. A bevándorlók így "bizonytalanságban vészelték át" a telet egy átmeneti szálláson, míg a hivatal az újonnan érkezettek papírjaival volt elfoglalva.
Kölcsönöket vettek fel a semmirekellők miatt
Az a tény sem mellékes, hogy csak a tavaly érkezett 160 ezer menedékjogért várakozó bevándorló - melyek fogadásához és ellátásához külföldi kölcsönöket kellett felvennie Svédországnak - közül mindössze 500 talált munkát. Igaz, arról nem szólnak a hírek, hogy egyáltalán hányan kerestek.
Zoom
Bevándorlók imádkoznak a legnagyobb átmeneti "menekült"szálló tornatermében (Fotó: Twitter)
A svéd kormány fejenként 30 ezer koronát (közel egymillió forintot) fizet fejenként mindazon "menekülteknek", akik hajlandóak önszántukból eltakarodni az országból. Családok esetén ez az összeg 75 ezer koronára (két és fél millió forintra) rúg, amennyiben visszatérnek az "üldözöttek" a származási országukba.
A migránsáradat miatt még 2015-ben döntenie kellett a kormánynak: vagy folytatja a tárt kapuk politikáját, vagy a megérkezett migránsokra és gazdaságának fenntartására koncentrál (sajnos mind a kettő zsákutca - a szerk.). 2016-ra megszülettek azok a korlátozó intézkedések, melyek az új érkezőket voltak hivatottak távol tartani.
Új határellenőrzést vezettek be, megnehezítették a családegyesítést, a menedékjoggal nem rendelkező migránsoknak pedig nem biztosítottak szállást, majd őrizetbe vették őket, ha nem hagyták el az országot rövid időn belül.
A svéd közvélemény is sokkal harciasabban kezdett fellépni a bevándorlókkal szemben. Egy idei februári jelentés szerint a svédek 40 százaléka aggódott "az oktatásból kibukók, a munkanélküliek és a szociális juttatásokból élők" miatt. A közvélemény-kutatás addig még soha nem hozott ilyen magas számokat.
A lényeg, hogy a svédek nem rasszisták
Ylva Johansson munkaügyi és bevándorlási miniszter szerint a bevándorlók miatti félelem és aggódás nem a rasszizmusból ered.
“De az, hogy megtöltik a speciális menekültházakat olyan emberekkel, akik nem dolgoznak és nem tartoznak a társadalomhoz, persze hogy feszültségek okoz” – mondta a "menekült"szállás távoli elhelyezése miatt, és kijelentette, hogy nagyon veszélyes helyzetet teremt, amikor a senki földjére raknak egy hatalmas embertömeget, akiknek semmi köze nincs a társadalomhoz.
A megváltozott attitűd és szabályok miatt a svéd bevándorlásügy összesen 60 ezer bevándorlási kérelemre számít a 2016-os évben, és kiderítették, hogy mennyit “spórolhatnak” az idei számok csökkentésével: pontosan 5,6 milliárd eurót, ami körülbelül 1,7 billió forintnak felel meg.
(Híradó - Independent nyomán)
Kapcsolódó: