Megérkezett a Vörös Félhold nemzetközi segélyszervezet civileket és fegyveres felkelőket kimenekítő első konvoja a szíriai kormányerők által ostromgyűrűbe zárt Darajába pénteken - jelentette az AFP francia hírügynökség egyik helyszíni tudósítója.
Az evakuáció tényleges megkezdésével valószínűleg megvárják a pénteki ima végét.
A csütörtöki megegyezés szerint 700 fegyveres távozhat Darajából a lázadók kezén lévő Idlíbbe, míg négyezer civil lakost Damaszkuszhoz közeli fogadóközpontok várják – írta a SANA szíriai állami hírügynökség. Az Adzsnad as-Sam és az Iszlám Mártírjai nevű csoportokhoz tartozó darajai felkelőknek le kell adniuk fegyvereiket a hadseregnek.
Helyszíni források szerint a kitelepítés valószínűleg négy napig tart majd.
Egy szíriai katonai forrás hozzátette: a következő lépés ezután az, hogy a hadsereg behatol a Damaszkusz vonzáskörzetéhez tartozó városba.
Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet szerint több ezren maradhatnak Darajában, miután a kormányerők megígérték, hogy nem indítanak megtorló akciókat a lakossággal szemben.
Az ENSZ adataival szemben a helyi városi tanács úgy tudja, hogy akár 8300-an is tartózkodhatnak Darajában.
Az Amnesty International egyik áprilisi videója szerint Daraját nem kímélték a rezsim erői az utóbbi négy évben: Damaszkusz megakadályozta a nemzetközi humanitárius segélyek eljuttatását az elővárosba, és hatezer hordóbombát dobott le a településre, számtalan civil halálát okozva.
Az ENSZ szerint a városban rengetegen haltak meg a súlyos élelmiszer- és gyógyszerhiány miatt is. A szíriai elnök egyik tanácsadója ezzel kapcsolatban korábban kijelentette, “senki sem éhezik Darajában”, amely “annyi borsót, babot és vad bogyósgyümölcsöt termeszt, amely egész Szíriának elég lenne”.
A városba először idén júniusban érkezett humanitárius segély.
(MTI)