Olaszország megkezdte a szudáni migránsok egy részének a hazareptetését charterjáratok segítségével.
Az afrikai kontinens harmadik legnagyobb országából több tízezer betolakodó kelt át a Földközi-tengeren annak érdekében, hogy Olaszországból Franciaországba juthasson. Csakhogy az olasz hatóságok a több hullámban érkező migránsok okozta káosszal már lassacskán megtanultak megküzdeni. Ennek fényében meg is kezdték az illegális határátlépők visszatoloncolását.
Zoom
A gépeket az EgyptAirtől bérlik
Az akciót különleges, bérelt charterjáratok segítségével kezdték lebonyolítani. A friss kezdeményezés már meg is hozta az apró gyümölcsét: 48 szudáni már biztosan az afrikai kontinensen ébred másnap. Ugyanakkor az állam sikeres visszatoloncolási kísérlete nem ment zökkenőmentesen.
Zoom
A No Borders hasznos idiótái marasztalják kedvenceiket Ventimigliában
Az állam eredetileg Milánóból reptette volna vissza a migránsokat, azonban több "emberjogi aktivista" tüntetése miatt a felszállást teljes egészében le kellett fújni. Ehelyett a torinói repülőtérre helyezték át az indulás helyszínét a hatóságok, ahol már rendbontás nélkül fel tudtak szállni a repülők.
A felforgatók több médiumnak is panaszkodtak, elmondásuk szerint jogtalanul toloncolták ki a szudániakat, mivel ők már az olaszországi Vöröskereszt által nyújtott szálláson menekültkérelmeik leadására várakoztak. Az olasz kormány a vádakra reagálva hangsúlyozta, pár héttel ezelőtt egy nyilvános megállapodást kötött az afrikai országgal, miszerint koalícióban segíti egymást a két ország a migráció megfékezésében, melynek a kitoloncolás és az újratelepítés is része.
(888 - Express nyomán)
Kapcsolódó: