Heves felháborodást okozott Franciaországban az a videó, amelyen az látható, ahogy egy vendéglős megtagadja a kiszolgálást két hidzsábot viselő mohamedán nőtől Párizs külvárosában – számolt be a BBC.
A közösségimédia-oldalakon villámgyorsan elterjedt képsorokon a férfi azt mondta a hidzsábot viselő nőknek: "a terroristák muszlimok, és minden muszlim terrorista". Az eset szombat este történt Tremblay-en-France külváros Le Cenacle nevű éttermében.
Vasárnap a férfi bocsánatot kért a vendéglő előtt összegyűlt tiltakozóktól, bár a bizalomgerjesztő arcú, békés honfitársait elnézve ez talán nem meglepő.
A Le Parisien szerint azt mondta: az egész testet elfedő fürdőruha, a burkini viselése körüli feszültségek miatt vesztette el a fejét, valamint azért, mert az egyik barátja múlt novemberben a párizsi Bataclan koncertteremben halt meg.
A helyi ügyészség vizsgálatot indított az ügyben "faji megkülönböztetés" miatt.
Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter vasárnap egy interjúban úgy nyilatkozott, a burkini 31 településen bevezetett tilalma feszültséget szít "az egyes közösségek között" Franciaországban, valamint egyszerre alkotmányellenes és hatástalan.
A francia államtanács, a legfőbb közigazgatási bírósági szerv pénteken a polgári szabadságjogokra hivatkozva felfüggesztette a francia Riviérán fekvő Villeneuve-Loubet-ben életbe léptetett burkinitilalmat. A határozat precedenst teremthet. A BBC azonban úgy tudja, néhány település megfogadta, továbbra is fenntartja a tiltást.
A törvényszék döntését követően a jobboldali ellenzék és a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front jelezte, hogy törvényjavaslatot készít elő a burkini betiltására. Cazeneuve ugyanakkor kifejtette, nincs szükség új törvényre, "a jelenlegi jogszabályok világosan lefektetik a francia szekuláris államot"
(Kuruc.info - MTI nyomán)