Futva menekült el a rendkívül népszerűtlen venezuelai elnök a tüntetők elől egy vasárnap közzétett videofelvétel szerint. Nicolás Maduro államfő Margarita szigetén járt pénteken, hogy szociális lakásokat adjon át, de ellenségesen fogadták.
A tüntetők Porlamar városkában lábasokat és serpenyőket püfölve üdvözölték, szidták, és feliratokon közölték vele, hogy “utálják”. Amikor megpróbált beszélni velük, körbefogták, és a helyzet annyira elmérgesedett, hogy a felvétel szerint az elnöknek futva kellett menekülnie, nehogy megverjék.
A tüntetők közül harmincat őrizetbe vettek, de vasárnapra mindenkit szabadon engedtek, kivéve egy tudósítót, aki felvételeket hozott nyilvánosságra a tüntetésről. Az országban az ellenzék mozgósította a híveit, hogy elérjék Maduro leváltását.
Csütörtökön a fővárosban, Caracasban a szervezők szerint legalább egymillió aktivista gyűlt össze, hogy kikényszerítse az elnök eltávolítását célzó népszavazás kiírását. Venezuelában éppen a Karib-tengeri Margarita szigetén ül össze két hét múlva az el nem kötelezett országok XVII. csúcsértekezlete, amelyen Maduro átveszi az országcsoport soros elnökségét.
(MTI)