Nyakon szúrt egy börtönőrt egy dzsihadista egy Párizs melletti börtönben. A Le Figaro beszámolója szerint a támadó egy dzsihadista, akit néhány hónapja fogtak el Törökországban, amikor az Iszlám Államhoz akart csatlakozni Szíriában.
Zoom
Osnyban próbálják átnevelni Rumcájszékat - a "siker" tapasztalható
Két börtönőrre támadt egy dzshadista rab a Párizs melletti Osnyban található fegyintézetben. Az egyik őrt súlyosan megsebesítette – számolt be róla a Le Figaro. A francia lap szerint Bilal T. több rabtársa segítségével egy 25 cm pengehosszúságú késsel támadt az őrökre még vasárnap. Az egyik felügyelőt nyakon szúrta, őt súlyos sérülésekkel kórházban ápolják.
A hatóságok terrorizmus gyanújával nyomoznak, mert a támadót néhány hónapja fogtak el Törökországban, miközben útban volt Szíria felé, hogy az Iszlám Államhoz csatlakozzon.
Az intézet egyébként éppen azért nyílt, hogy átnevelje szélsőséges dzsihadistákat, bár a jelek szerint alacsony hatásfokkal működik. Ezt a francia börtönőr-szakszervezet főtitkára Jean-François Forget is jól látja, aki szerint a program “zagyvaság”, kollégái pedig puskaporos hordón ülnek a francia büntetés-végrehajtási intézetekben.
Frissítés: Iszlamista kivégzésre készültek
Többen is segítették a támadás előkészítésében azt a rabot, aki megkéselt két börtönőrt egy fegyintézetben Párizs közelében. A francia ügyészség szerint bizonyítékokat találtak arra, hogy az Iszlám Állam utasítására hajtották végre a támadást.
Nyakon szúrt egy börtönőrt, egy másikat pedig a karján sebesített meg egy dzsihadista rab egy Párizs melletti börtönben. Az M1 párizsi tudósítója úgy tudja, mindkét sérült jól van, még vasárnap elhagyhatták a kórházat.
(Az őrök túlélték a támadást, a Híradó képaláírása téves)
A támadás idején öt másik fogva tartott is jelen volt, ők azonban közvetlenül nem vettek részt a támadásban. A börtönőröknek sikerült megmenekülniük, a támadót pedig végül gumilövedékkel ártalmatlanították.
A Le Figaro szerint a férfi még vasárnap támadt az őrökre egy 25 centiméter (!) pengehosszúságú késsel, amikor azok a délutáni “sétáról” akarták visszakísérni a férfit a cellájába. A francia lap úgy tudja, a támadásban több rabtársa is segítette, annak ellenére, hogy elvileg elkülönítve őrizték.
A francia állampolgárságú dzsihadista férfit néhány hónapja fogták el Törökországban, miközben útban volt Szíria felé, hogy az Iszlám Államhoz csatlakozzon. Ezután szállították a Párizs közelében található Osny börtönébe, ahol egy deradikalizációs kísérleti program keretében iszlám szélsőségeseket akarnak átnevelni.
Úgy tudni azonban, hogy ő nem vesz részt a programban, így kérdés, hogyan kerülhetett elhelyezésre ebben a részlegben. Egyelőre az sem világos, hogyan lehetett 25 centiméteres kés a börtönben egy elítélt terroristánál.
Masszőrök járhatnak a rabokhoz
A francia börtönőr-szakszervezet főtitkára szerint a program egy “zagyvaság”, kollégái puskaporos hordón ülnek a túlzsúfolt francia büntetés-végrehajtási intézetekben, amelyekben már összesen 300 embert tartanak fogva terrorizmus miatt.
Jean-François Forget a Le Figarónak arra is panaszkodott, hogy az őrök kimerültek, miközben a rabok például masszőrt hívhatnak magukhoz, vagy éppen vívóleckéket vehetnek, ami növeli a feszültséget az őrök és a börtönlakók között.
Az M1 párizsi tudósítója arról számolt be, hogy a már amúgy is túlzsúfolt Osny fegyintézetben – 570 férőhelyen több mint 900 rabot tartanak fogva – nemrég alakítottak ki egy elkülönített részleget olyan radikális dzsihadistáknak, akikről bizonyított, hogy hajlandók lennének terrorakciókat elkövetni.
Jelenleg 18 ilyen rabot őriznek a börtönben elvileg külön-külön, egymástól és a többi rabtól is elkülönítve. Ezek a rabok azonban különféle “extra szolgáltatásokat” vehetnek igénybe, azzal a hivatalos indokkal, hogy “kihallgatható állapotban” maradjanak.
Elegük lett az őröknek
Venczel Katalin szerint a mostani eset csak azért került nyilvánosságra, mert a börtönőrök szakszervezete egyre elégedetlenebb ezzel a helyzettel. Azt mondják, hogy sem a börtönök, sem ők nincsenek felkészítve az ilyen rabok őrzésére.
Iszlamista kivégzés az IÁ utasítására
Az M1 tudósítója szerint már a nyomozás is megerősítette, hogy a francia sajtóban Bilal T. néven említett férfit többen is segítették a támadás előkészítésében, és az Iszlám Állam utasítására egy iszlamista kivégzést akartak végrehajtani. Éppen ezért az ügyészség terrorelhárítási részlege nyomoz az ügyben hivatalos személy elleni emberölési kísérlet gyanújával.
(M1 Híradó - Le Figaro nyomán)