Az Európai Unió által előírt kvóta alapján befogadott 23 betolakodóból 21 néhány hét után visszament Lettországból Németországba. Ilyen életszerűen működik tehát a gyakorlatban a Merkel- és Juncker-félék által Európára oktrojált "menekültkvóta".
A Lettország által befogadott közel-keleti és afrikai bevándorlóknak "nehézségeik támadtak" a munkahelykereséssel, és az első havi lakbérek kifizetésével – áll a hivatalos jelentésben. A migránsok ezért úgy döntöttek, hogy visszatérnek Németországba.
Zoom
Pedig a lettek igazán befogadók: a fenti kép egy rigai tüntetésen készült, a molinó felirata szerint pedig szívesen látják a svéd menekülteket - miután elhagyni kényszerülnek a migránsok által lerombolt Stockholmot
A segílyke így is jár
Ám annak ellenére, hogy elhagyták az országot, Lettország továbbra is folyósítani fogja a számukra a havi 139 euró összegben megállapított segélyt. Ez a járadék ugyanis a hatályos jogszabályok szerint a menekültstátuszt kapottaknak egy évig, az alternatív státuszúaknak pedig 8 hónapon át jár a befogadó állam részéről.
A segélyt csak abban az esetben lehet megvonni, ha a címzettje elhalálozott, a minimálbért meghaladó keresethez jut, vagy bűncselekmény miatt fegyintézetbe kerül. És hát lássuk be, csak a legutóbbinak van reális esélye.
Az elköltözés nem lehet indoka a folyósítás megszüntetésének – írja a DW oroszországi szolgálata.
Lettország 2017 végéig összesen 531 közel-keleti és afrikai kontinensfoglaló befogadását vállalta. A róluk való gondoskodásra 15 millió eurót különítettek el. Ebből 8,5 milliót az ország költségvetése áll, míg a maradék uniós eszközökből finanszírozódik – áll a tudósításban.
(Origó nyomán)