A terrorelhárítás már 20 éve próbálja "likvidálni" az Iszlám Állam toborzóját.
Öt év börtönbüntetésre ítélte a terrorizmus támogatásával vádolt radikális "brit" muszlim hitszónokot, Anjem Choudaryt a londoni központi büntetőbíróság kedden.
Tettestársa, Mohammed Mizanur Rahman ugyanezt a büntetést kapta. A tárgyláson a bíró a duóból Rahmant forrófejűnek, Choudaryt pedig számítónak nevezte, hozzátéve, hogy mindketten veszélyesek a társadalomra és a tárgyalás során nem tanúsítottak megbánásra utaló magatartást. “Mindketten felnőtt férfiak, intelligens férfiak, akik jól tudták, mit csinálnak. Mindketten folyékonyan beszélnek angolul és remek retorikai érzékkel rendelkeznek.”
Zoom
Anjem Choudary és Mohammed Mizanur Rahman
Choudary ügyvédje védence korára hivatkozva megpróbálta lecsökkenteni a hitszónok büntetését, de hiába: öt és fél évet kapott, és a szigorított brit börtönszabályok miatt a rácsok mögött sem tud majd erőszakot szítani.
Anjem Choudary ellen egy évvel ezelőtt emeltek vádat. Ügyében július 28-án született ítélet, amelyet jogi okokból csak augusztus közepén ismertettek. Büntetését szeptember 6-án hirdették ki, ötévi szabadságvesztéssel sújtották – írja a BBC.
A radikális muszlim hitszónok többször is az Iszlám Állam terrorista szervezet és annak vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi támogatására szólított fel előadásain, amelyeket aztán a világhálón is közzétett.
2014. szeptember 25-én tartóztatta le a londoni rendőrség terrorellenes ügyosztályának összehangolt akciójában azzal a gyanúval, hogy az Iszlám Állam tagja. Mivel az Iszlám Állam betiltott szervezet Nagy-Britanniában, így a tagság már önmagában bűncselekmény.
Zoom
Choudary semmit nem bánt meg, hisz hódítani jött
A radikális hitszónok korábban az egyik legszélsőségesebb nagy-britanniai iszlám csoport, a brit hatóságok által 2010-ben törvényen kívül helyezett el-Muhadzsirun élén állt. Akkor került a brit elhárítás figyelmének középpontjába, amikor nyilvánosan mártíroknak nevezte a 2001. szeptember 11-i amerikai merényletsorozat elkövetőit, és nem sokkal később “iszlám forradalom” kirobbantására buzdította nagy-britanniai híveit.
A 49 éves Choudary egy ízben arra is felszólította követőit, hogy állítólagos homoszexualitása miatt kövezzék halálra Peter Mandelsont, az ellenzéki brit Munkáspárt egyik legbefolyásosabb veteránját.
A terrorelhárítás csaknem 20 éve igyekezett bíróság elé állítani a hitszónokot, akit azzal vádol, hogy az általa vezetett – törvényen kívüli – szervezetekkel együtt fiatalokat toborzott és radikalizált.
(Híradó - BBC nyomán)