Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat tizenhárom tagja halt meg az amerikai légierő támadásaiban – közölte az amerikai hadsereg közel-keleti térségért felelős parancsnoksága (Centcom).
A légierő augusztus 24. és szeptember 4. között három légicsapást hajtott végre az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) ellen a közép-jemeni Sabva tartományban. A parancsnokság nem közölte a célpontok személyazonosságát, és nem részletezte a légicsapások körülményeit.
A polgárháború sújtotta Jemen északi felét az Irán támogatását élvező, lázadó síita törzsek és szövetségeseik tartják irányításuk alatt, míg a délnyugati országrészben az Abed Rabbó Manszúr Hádi elnök vezette, nemzetközileg elismert kormány van uralmon, amely azonban csak külső segítséggel tudja fenntartani magát. A Szaúd-Arábia vezette katonai szövetség 2015 márciusában avatkozott be a konfliktusba a jemeni kormány oldalán, és idővel kiszorította a húszikat a délnyugati országrészből.
A zűrzavart kihasználva az AQAP megvetette a lábát Jemen középső részén, és mintegy egy évig tevékenykedett szinte zavartalanul. A terrorszervezet székhelyének számító Mukalla kikötővárost április végén foglalták vissza a jemeni hadsereg katonái. Mukalla az Arab-tenger menti, olajban gazdag jemeni területek központja.
(MTI)