Folyamatos a kapcsolattartás magas szinten a magyar kormánnyal, nagyon erős Magyarország és az Egyesült Államok katonai, rendvédelmi és kereskedelmi együttműködése - mondta Colleen Bell budapesti amerikai nagykövet az ATV-nek adott, szombaton sugárzott rendkívüli interjújában.
Arra a felvetésre, hogy az amerikai elnök nem találkozott a magyar miniszterelnökkel a diplomata kiemelte: Barack Obama és Orbán Viktor nagyon gyakran találkoznak különböző alkalmakkor, továbbá sok magas rangú amerikai kormánytisztviselő jött és jön Magyarországra.
Mindkét ország tagja az Iszlám Állam terrorszervezet elleni koalíciónak, és a NATO keretein belül is együttműködnek - közölte a kapcsolatépítés területeiről beszélve. Hozzátette: a Magyarországon tevékenykedő több mint 230 amerikai cég csaknem százezer magyarnak ad munkát, és a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok tovább erősödhetnek, ha sikerül tető alá hozni a transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodást (TTIP), amely mindkét országnak előnyös lenne.
Colleen Bell arra is kitért, hogy minden társadalom alapja a tiszta közélet, a korrupció mindent aláás, ezért őszintén és világosan kell beszélni a problémáról, valamint erőfeszítéseket kell tenni a korrupció visszaszorítására.
(MTI)