Őrizetbe vettek egy terrorcselekmény elkövetésére ajánlkozó "fiatalt" szerdán Párizsban, aki ráadásul kapcsolatban állt egy több merénylethez köthető, külföldön tartózkodó "francia" dzsihadistával - tudta meg az AFP francia hírügynökség a nyomozáshoz közeli forrásokból.
A 2001 szeptemberében született gyanúsítottat a francia belső hírszerzés (DGSI) tisztjei hallgatták ki. A kihallgatás során kiderült, hogy a "kamasz" kapcsolatban állt Rachid Kassim "francia" dzsihadistával (Mennyire jellegzetes e francia név! - a szerk.), akinek neve már egy héttel korábban felmerült egy radikalizálódott női csoport ellen zajló nyomozás során.
Szombaton egy másik 15 éves "fiatalt" is letartóztattak Párizsban, aki szintén Kassimon keresztül tájékozódott a dzsihadistákról, és késes támadás elkövetésére készülhetett.
A 29 éves Kassim 2012-ben távozott Franciaországból, hogy csatlakozzon az Irakban és Szíriában harcoló Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezethez. A férfi az utóbbi fél évben számtalanszor buzdította gyilkosságra követőit egy titkosított felületen. A nyomozók szerint többé-kevésbé közvetlenül Kassim lehetett a felbujtó a Párizs környékén élő rendőrházaspár elleni júniusi támadásnál, illetve Jaques Hamel atya júliusi meggyilkolásának esetében is.
Franciaországban 2015 óta több terrortámadást követtek el, amelyekben összesen 238-an vesztették életüket. Manuel Valls francia belügyminiszter vasárnap nyomatékosította: szinte nincs olyan nap, hogy a biztonsági erők ne hiúsítanának meg merényleteket.
(MTI nyomán)