Izraelben kedden bocsátották föl a világűrbe az Ofek 11 nevű műholdat, ám zavarok léptek föl a műhold egyes berendezéseinek működésében. A Földközi-tengerparti Pálmáhim településen levő indítóállomásról fellőtt „megfigyelő műhold” a rendellenességek dacára kijutott a világűrbe, Föld körüli pályára állt, sőt kapcsolat is létrejött a földi irányító központ és műhold között. A hivatalos közlés szerint csak néhány nap múlva derül ki, hogy sikerül-e helyreállítani a műhold jelenleg még nem szabályosan működő berendezéseit – írja a Válláh!Hádásot hírportál és a Jediot Áháronot napilap honlapja.
Zoom
Az Ofek 11 indítása Pálmáhimból (fotók: Izraeli Hadügyminisztérium)
Mint ismert, két héttel ezelőtt a floridai Cape Canaveral-ben üzemanyaggal való feltöltés közben az indítóállványon fölrobbant az Ámosz 6 izraeli „távközlési műhold” rakétája, s vele együtt a már ráhelyezett műhold is. C’vi Zuckermann, a Rafael nevű izraeli űrkutatási igazgatóság vezetője a Válláh!Hádásotnak ezzel kapcsolatban elmondta: a Pálmáhimban levő indítóállomáson ilyesmi nem fordulhat elő, mert a Rafael nevű izraeli vállalat teljesen más módszerrel és technológiával tölti fel üzemanyaggal az indítóállványra helyezett rakétákat.
Zoom
Az Ofek 7 összekapcsolása a Sávit indítórakétával
Közben ma reggel a hírek arról szólnak, hogy nincs változás az Ofek 11 egyes berendezéseinek működése terén, magyarán még nem sikerült kiküszöbölni a rendellenességeket. Az Izraeli Légi Ipari Vállalat és az Izraeli Hadügyminisztérium vezetősége ma együttesen bejelentette, hogy egyelőre nem adnak ki helyzetjelentést a már Föld körüli pályán keringő műhold stabilizálására tett kísérletek eredményéről. Pénteken, lehetőleg a szombat bejövetele előtt összeülnek a különböző izraeli „biztonsági tényezők” képviselői, és megvitatják az Ofek 11 műhold berendezéseinek működésében felmerült rendellenességeket, s a következtetésekről jelentést tesznek Ávigdor Lieberman hadügyminiszternek.
Zoom
Az Ofek 11 indítása tegnapelőtt
Az Ofek 11 egyértelműen kémhold, amit Ron Ben Jisáj izraeli katonapolitikai hírmagyarázó a Jediot Áháronot című izraeli lapban nem is rejt véka alá. (A „távközlési műholdnak” becézett, s két héttel ezelőtt Floridában az indítórakétájával együtt fölrobbant Ámosz 6 is többnyire kémhold volt, csak eddig erről nem lehetett ilyen egyértelműen tudni – H. J.) Ben Jisáj hírmagyarázó szerint az Ofek 11 „megfigyelő és fényképező műhold, amely az izraeli hadsereg és a biztonsági szolgálatok igényeit elégíti majd ki.” A hírmagyarázó azt is leírja, hogy az Ofek 11 sokkal fejlettebb, korszerűbb adottságokkal rendelkezik, mint a világűrben már régebben keringő és adatokat szolgáltató Ofek 5, Ofek 7, Ofek 9 és Ofek 10 nevű izraeli műholdak.
Az újabb, az előbbieknél jóval nagyobb teljesítményre képes Ofek 11 műholddal Izrael jobban megfigyelheti például azt, hogy Irán betartja-e a nagyhatalmakkal kötött, a perzsa állam nukleáris fejlesztését szabályozó szerződést. A most már összesen öt darab Ofek műhold keringése azt is jelenti, hogy Izrael napjában többször is megfigyelés alatt tarthat bizonyos célpontokat. Nem véletlen tehát, hogy a tegnapelőtt fellőtt Ofek 11 berendezéseiben föllépett zavar nyugtalansággal tölti el az izraelieket. A Válláh!Hádásot meg is jegyzi: izraeli biztonsági tényezők attól tartanak, hogy a zsidó államot az Ofek 11 működési rendellenességének következtében károsodás érheti a hírszerzés terén.
Hering J. – Kuruc.info