Izraeli katonák lelőttek egy palesztin férfit a ciszjordániai Hebronnál, amikor őrizetbe vételkor megpróbált elszökni - közölte az izraeli hadsereg. A tavaly október óta tartó erőszakhullámban izraeli katonák 225 palesztint öltek meg, a hadsereg szerint közülük 144-en merénylők voltak.
Az izraeli katonák razziát tartottak a 30 éves Mohammed Szarahin házában egy Hebronhoz közeli faluban. A férfi apját letartóztatták, de ő megpróbált elmenekülni, a katonák pedig üldözőbe vették, és egyikük rálőtt. Szemtanúk szerint Szarahin megsebesült, és válságos állapotba került. Az izraeli hadsereg néhány órára rá tájékoztatott arról, hogy belehalt sebesüléseibe.
A hadsereg tájékoztatójából nem derül ki, hogy miért akarták őrizetbe venni a palesztin férfit.
A tavaly október óta tartó erőszakhullámban izraeli katonák 225 palesztint öltek meg, 144-ről a hadsereg azt mondja, merénylők voltak. A többiek összecsapásokban vagy tüntetéseken vesztették életüket.
Negyven izraelit és két amerikait, egy eritreait és egy szudánit öltek meg az elmúlt hónapokban, többnyire késekkel. Palesztin vezetők szerint a legtöbbször magányos támadók elkeseredésükben gyilkolnak, mert a palesztin-izraeli béketárgyalások megfeneklettek, Izrael pedig tovább bővíti a zsidótelepeket Ciszjordániában, ahol a palesztinok leendő államukat szeretnék létrehozni.
(MTI)