Vizsgálatot indított a francia rendőrség felügyeleti szerve egy szakszervezeti megmozduláson súlyosan megsérült tüntető ügyében - közölte szombaton az illetékes francia hatóság, az IGPN.
A 46 éves szakszervezeti aktivista a munkajogi reform elleni csütörtöki tüntetésen a szemén sérült meg súlyosan "egy még azonosításra váró lövedéktől" - erősítette meg szombaton a sértett ügyvédje, Julien Pignon, aki feljelentést tett az állítólagos rendőri erőszak miatt.
Az ügyvéd elmondása szerint több szemtanú is látta, hogy a tüntető tömeg "nem volt ellenséges, semmi nem igazolta a súlyos sérüléseket okozó fegyver használatát a rendőrség részéről".
"Mindent megteszek az igazság kiderítésére" - mondta Laurent Theron, a megsérült szakszervezeti tüntető a BFM hírtelevízióban. Elmondása szerint a fél szemére nem lát, és a szeme körül az arccsontja több helyen is eltört.
"A prefektúra azonnal az IGPN-hez fordult, hogy vizsgálja ki, pontosan milyen körülmények között történtek a cselekmények" - olvasható a rendőrségi közleményben.
A belső eljárás mellett a párizsi ügyészség is vizsgálatra kérte fel az IGPN-t.
A hét szakszervezet által csütörtökön meghirdetett párizsi felvonuláson 12-en, nyolc rendőr és négy tüntető sérült meg, a rendőrség 16 embert előállított.
A munkajogi reform ellen az elmúlt hónapokban meghirdetett megmozdulásokon rendszeresek az összecsapások a tüntetők és a rendőrség között. A hatósági erőszak miatt eddig mintegy hatvan bejelentés érkezett. A belügyminisztérium összesítése szerint pedig 605 rendőr és csendőr sérült meg a hónapok óta tartó tüntetéseken.
Francois Hollande államfő többször is kijelentette, ha nem sikerül csökkentenie a 10 százalékon stagnáló munkanélküliséget, nem indul a jövő évi elnökválasztáson. A munka törvénykönyvének reformja, amely már életbe lépett, a kormány ígéretei szerint a munkanélküliség csökkentése érdekében rugalmasabbá teszi a foglalkoztatást. Az érdekképviseletek szerint viszont ez csorbítaná a munkavállalók és a szakszervezetek jogait, megnövelné a munkaidőt és megkönnyítené az elbocsátásokat.
(MTI)