A rendőrség becslése szerint legalább 180 ezer ember tüntetett szombaton Európa több nagyvárosában a szabadkereskedelmi szerződések ellen, amelyeket az Egyesült Államokkal és Kanadával tervez kötni az Európai Unió. A legaktívabbak Németországban voltak az ellenzők: ott hét városban is demonstráltak, köztük Berlinben és Münchenben.
A német fővárosban a tüntetők egyebek közt a következő felirattal vonultak fel: “AZ EMBER FONTOSABB A PROFITNÁL!”
A németországi megmozdulásokat környezetvédő csoportok, szakszervezetek és ellenzéki pártok szervezték. Közlésük szerint összesen 320 ezren mozdultak meg, de a rendőrség is legalább 180 ezerre becsülte a résztvevők számát. Kisebb demonstrációk szerveződtek Ausztriában – Bécsben és Salzburgban -, valamint a svédországi Stockholmban és Göteborgban.
A transzatlanti szabadkereskedelem ellenzői egyebek között attól tartanak, hogy Európát eláraszthatják a módosított génállományú termények, sérülhet a környezetvédelmi előírások betartása, és túl nagy hatalomhoz juthatnának multinacionális cégek a fogyasztók és a dolgozók rovására, mert külön bíróságokat hoznának létre a vállalatok és a kormányok közötti viták rendezésére.
(MTI)