Barátságos és csendes embernek ismerték meg a szomszédok és a család által üzemeltetett étterem ügyfelei a hét végi New York-i és New Jersey-i robbantások letartóztatott gyanúsítottját, Ahmad Khan Rahamit. Az AP amerikai hírügynökség keddi összeállítása szerint a minnesotai késelőt is nyugodt, jó eszű fiúnak ismerték. Mi pedig gondoljunk bele: milyenek lehetnek azok a mohamedán merénylők, akik még csak nem is nyugodt, barátságos, csendes, jó eszű fiúk?...
I. Ahmad
Zoom
A New Jersey szövetségi államban élő 28 éves, afgán származású férfi ellen hétfőn vádat emeltek, de nem terrorcselekmény, hanem ötrendbeli, rendőrök ellen elkövetett gyilkossági kísérlet miatt annak nyomán, hogy elfogásakor tűzharcba keveredett a rendőrökkel, és meg is sebesítette őket. Az elizabethi otthonától nem messze található Lindenben zajlott lövöldözésben ő is megsebesült, jelenleg kórházban ápolják.
Letartóztatásának híre sokkolta a csirkehúsra specializálódott étterem vendégeit, akik szerint a férfi viselkedése csak a jóindulatról tanúskodott. “Mindig az autóiról beszélt. Szerette a (Honda) Civicjeit, szeretett gyorsan hajtani” – mesélte Ryan McCann, a Rahami apja által 2002 óta működtetett First American Fried Chicken nevű elizabethi vendéglátóhely visszajáró vendége. “Olyan barátságos volt, olykor-olykor ingyen adta a csirkét, csak mert sokat jártunk hozzájuk vásárolni” – tette hozzá.
Zoom
Egy rendőrtiszt elmondta, hogy az ujjlenyomatok és a térfigyelő kamerák felvétele segítette a nyomozókat a férfi azonosításában. Mint mondta, a “napnál is világosabb”, hogy ő látható a Manhattanben szombat este elkövetett, 29 embert megsebesítő robbantás helyszínén. A hatóságok gyanúja szerint a férfinak köze volt a korábban a New Jersey állambeli Seaside Parkban történt robbanáshoz is.
Rahami a középiskola befejezése után, 2010 és 2012 között a Middlesex County College nevű főiskolára járt, ahol büntetőjogot tanult, de diplomát már nem szerzett. Nem szerepelt a hatóságok terrorgyanús vagy beutazási tilalommal sújtott személyekről nyilvántartott listáján, csupán az országban való letelepedésével kapcsolatban kérdezték ki korábban. Volt dolga azonban a hatóságokkal 2014-ben, amikor egyik rokona megkéselése miatt került gyanúba, de végül nem emeltek vádat ellene. Két évvel korábban távoltartási végzés megsértése miatt hallgatták ki. Albio Sires demokrata párti New Jersey-i képviselő elmondta, hogy Rahami 2014-ben Pakisztánból vette fel a kapcsolatot hivatalával, mert segítségre volt szüksége felesége lejárt pakisztáni útlevele miatt. A politikus nem tud arról, hogy a nő valaha az Egyesült Államokba utazott volna.
A 27 éves Flee Jones, aki tizenéves kora óta ismeri Rahamit, újságíróknak elmondta, hogy néhány éve változást vett észre a férfi viselkedésében, azután, hogy megjárta Afganisztánt. Hazatérését követően Rahami “vallásosabb lett”, és másképp kezdett el öltözködni, mint korábban – magyarázta Jones. Ezt megerősítette az étterembe nyolc éve járó Andre Almeida is, aki szintén észrevette, hogy afganisztáni útja után Rahami a nyugati öltözék helyett inkább a “kicsit népiesebb viseletet” részesítette előnyben.
A környéken lakóknak problémájuk volt viszont az étteremmel amiatt, hogy éjjel is működött, és nagyobb társaságok hangoskodtak ott – mondta el Christian Bollwage, a New Jersey szövetségi államban található Elizabeth polgármestere. Rahami apja és két testvére beperelte a várost 2011-ben, miután az elizabethi rendőrség közölte, hogy a vendéglő megsértette a helyi előírásokat azzal, hogy este 10 óra után is nyitva maradt. A Rahami család szerint azért vette őket célba a rendőrség, mert muszlimok, ez pedig szerintük diszkrimináció. A rendőrségnek az étterem miatt panaszkodó egyik szomszéd állítólag ugyanis azt mondogatta Rahamiéknak, hogy az országban élő muszlimok “túl sok bajt okoznak”.
II. Ahmed
Körvonalazódik a kép Dahir Ahmed Adanról, arról a szomáliai származású merénylőről is, aki szombaton a Minnesota szövetségi állambeli St. Cloud városában egy bevásárlóközpontban tíz embert megkéselt, míg végül egy szolgálaton kívüli rendőrtiszt lelőtte. Az AP amerikai hírügynökség beszámolója szerint a 20 éves fiatal egy helyi egyetemen tanult, de az őszi félévre már nem iratkozott be, elsősorban a számítógépek érdekelték, részmunkaidőben pedig biztonsági őrként dolgozott.
Zoom
A középiskolában éltanulónak számított, és mindössze kisebb közlekedési szabálysértés miatt volt rendőrségi ügye. Ismerősei nyugodt és jó eszű fiúnak írták le, és érthetetlen számukra, mi vitte őt rá az erőszakra. Jama Alimad, a támadó családjának egyik barátja a Star Tribune című újságnak arról beszélt, hogy Adant sokkal jobban érdekelte a sport, mint a vallás, és a “legalkalmazkodóbb gyerek volt a környéken”.
A hatóságok lehetséges terrorcselekményként kezelik a történteket, miután az Iszlám Állam (IÁ) által üzemeltetett egyik hírügynökség a dzsihadista szervezet katonájának nevezte a késes támadót. Blair Anderson St. Cloud-i rendőrkapitány ugyanakkor azt mondta: egyelőre úgy tűnik, hogy egyetlen ember műve a támadás, és az elkövető nem radikalizálódott, és nem állt kapcsolatban semmilyen terrorcsoporttal.
Az egyik áldozata, Ryan Schliep a WCCO-TV-nek elmondta, hogy a férfinek a késelés közben “üres volt a tekintete, mintha nem is lett volna ott”.
Haji Yusuf, az UniteCloud nevű, a faji és etnikai feszültségek kezelésére hivatott St. Cloud-i csoport tagja közölte, hogy beszélt Adan szüleivel, akik azt mondták, fiuk egy okostelefonért indult a bevásárlóközpontba, és boldognak tűnt, amikor elment otthonról.
Az Egyesült Államokon belül Minnesota szövetségi államban él a legnagyobb szomáliai közösség, nagyjából 57 ezer ember.
Barack Obama amerikai elnök azt mondta, hogy a St. Cloud-i késeléses támadásnak látszólag nincs köze a New York-i és New Jersey-i robbantásokhoz.
(MTI nyomán)