Vlagyimir Putyin orosz elnök 10 százalékkal csökkentette a belügyminisztériumhoz tartozó személyi állományt, beleértve a központi apparátus keretállományának létszámát is.
A kedden kiadott rendeletmódosításban Putyin a belügyi tárcának a szövetségi költségvetésből fenntartható létszámát - az épületek őrző és kiszolgáló személyzetét nem számítva - 904 871 főben állapította meg. A központi apparátusnak 6714 státusa maradt.
A módosítás a 2014. május 5-én kiadott elnöki rendeletet módosította, amely 1 millió 3 ezer 232 főben szabta meg a belügyi alkalmazottak létszámának legfelső határát.
A belügyi tárca közölte, hogy 163 ezer leépített rendőr az Oroszországi Föderáció Nemzeti Gárdájához (Roszgvargyija) kerül át. Az idén márciusban létrehozott fegyveres szolgálat, amelynek létszáma eléri majd a 340 ezer főt, alkalmazottjait október 1-től veszi önálló erőszakszervezetként állományba.
A Viktor Zolotov parancsnoksága alatt álló gárdába olvasztották be a belügyi alakulatokat, valamint a rendőrség különleges és őrző egységei.
A Roszgvargyija egységei az elnök és Zolotov igazgató irányítása alatt álló katonai alakulatokká válnak, és kikerülve a belügyminisztérium helyi (területi és köztársasági) szerveinek fennhatósága alól, és katonai körzetekbe tagozódnak be.
(MTI)