Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter szerdai parlamenti felszólalásában arról beszélt, hogy megszorítások helyett Európának vissza kell nyernie a kelet-európai országok bizalmát. Érthetőnek nevezte egyúttal a visegrádi országok (V4) szigorú menekültpolitikáját, és közvetve utalt az európai menekültpolitika tehetetlenségére.
Javaslata szerint miután Európának sikerül megvalósítania a külső uniós határok védelmét, a visegrádi országokkal kellene egyeztetni a közös menekültügyi eljárásról és az igazságos elosztásról. A hatékony határvédelem érdekében a miniszter kiállt a megerősített rendőri és katonai együttműködés mellett.
Doskozil meglátása szerint a Frontex európai határőrizeti ügynökség nincs abban a helyzetben, hogy a külső uniós határon megvalósítható, gyors és megfelelő lépéseket tegyen. Szerinte az unió túl lassan dönt az intézkedésekről.
Reinhold Lopatka, az Osztrák Néppárt (ÖVP) frakcióvezetője támogatta a szociáldemokrata miniszter javaslatát. Felszólalásában szorgalmazta az uniós külső határ védelmének hiányában a nemzeti hatáskörben meghozott intézkedéseket.
A Stronach Csapata nevű párt képviselője, Robert Lugar arra hívta fel a figyelmet, hogy Európától és Ausztriától távol kell tartani a "menekülteket". Úgy vélte: a védelmi miniszternek nem fog sikerülni, hogy elküldje az országból azokat, akik nem kaptak menekültstátust.
A NEOS liberális párt vezetője, Matthias Strolz szerint nem elfogadható, hogy jelenleg ugyanaz a helyzet a menekültügyi kérdésében, mint egy évvel ezelőtt.
Az osztrák parlamentben szerdán az európai unió hatáskörébe tartozó kérdésekről szóló vitanapot tartanak. Ennek keretén belül a Stronach Csapata kezdeményezésére az ausztriai és az uniós határvédelem kérdését tárgyalják.
(MTI nyomán)