Az iszlámot megsértők lefejezésére szólított fel a glasgow-i boltost meggyilkoló Tanveer Ahmed. A férfi a börtönben engedélyezett telefonhívását használta ki, a vonal másik végén levő ismerőse pedig felrakta a hangfelvételt a Youtube videómegosztóra.
A 32 éves Tanveer Ahmedet augusztusban ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre Skóciában egy glasgow-i boltos leszúrásáért.
A szunnita gyilkos azért végzett az iszlám ahmadi szektájához tartozó áldozatával, mert hamis muszlimnak tartotta. Azt mondta: azért ölte meg, mert a férfi „prófétának mondta magát”.
Zoom
Ezért igazán elmenekülhetett Pakisztánból Asad Shah (j): Skóciában szurkálta halálra egy majdnem hittestvére, Tanveer Ahmed (b) - Európában ölik egymást
A késelést egy biztonsági kamera is rögzítette: Ahmed boltjánál várt az árusra, majd elővette kését, és halálra szurkálta.
Áldozatát és családját már pakisztáni otthonukban is üldözték vallási meggyőződésük miatt, ezért települtek át Skóciába a ’90-es években.
A gyilkos újabban a Youtube-on szólítja fel a “hűséges” muszlimokat hasonló támadások végrehajtására.
Legutóbbi, szeptemberben feltöltött hangfelvételében a virágboltos meggyilkolását ünnepli, akit “Allah, a próféta, az angyalok és a szentek segítségével küldött a pokolba” – írta az Independent.
A következő videón a gyilkosság előtti pillanatok láthatók:
Az iszlám meggyalázásáért egyetlen büntetés létezik
Ahmed a szeptember 7-i felvételen csalóknak nevezi az iszlám ahmadi szektájához tartozókat, és azzal vádolja őket, hogy beszennyezik az iszlámot és megfertőzik követőit: ”Bárki bárhol hallja a hangomat, tegyen fogadalmat: együtt megmenthetjük Allah követőit a pokoltól, és megmenthetjük az igazi hitet.”
Ezután felszólítja a hallgatóságot, hogy mondjanak el vele egy közös kántálást, melyben felajánlják életüket és lelküket a küzdelem oltárán.
“Az iszlám meggyalázásáért egyetlen büntetés létezik: levágjuk a fejüket, levágjuk a fejüket, levágjuk a fejüket” – parancsolja a felvétel végén.
Eddig összesen 5 ilyen feltöltött videót találtak a Youtube-on. A Barlinnie börtönből érkezett hívást minden bizonnyal egy mobiltelefonon rögzítették.
Az első felvételt májusban töltötték fel, majd júniusban és augusztusban. Az utolsó szeptember 7-én volt.
Margaret Ferrier, a Skót Nemzeti Párt parlamenti képviselője is aggódik a videómegosztón megjelent felvételek miatt, de csak sablonos kisebbségvédő megnyilatkozásra futotta tőle.
„Aggasztónak tartom, hogy az ahmadi muszlim közösséget már nem csak Pakisztánban, hanem Skóciában is üldözik vallásuk miatt. Ha valóban eltökéltek vagyunk a szélsőségesség elleni küzdelmünkben, akkor azt is biztosítanunk kell, hogy az ehhez hasonló gyűlöletbeszédnek ne adjunk teret. A szólásszabadság senkinek nem ad jogot arra, hogy gyűlöletet szítsanak vallási csoportok ellen” – figyelmeztetett.
(Híradó - Independent nyomán)
Kapcsolódó: