Beismerő vallomást tett az a fegyvercsempészettel gyanúsított montenegrói férfi a müncheni tartományi bíróságon pénteken, akit jelentős mennyiségű fegyverrel és robbanóanyaggal fogtak el tavaly a német hatóságok pár nappal a 130 ember halálát okozó párizsi merényletek előtt.
A férfit tavaly november 5-én fogták el az osztrák-német határon, kocsija csomagtartójában egész arzenálra bukkantak: kézigránátok, több Kalasnyikov gépkarabély, pisztoly, revolver, lőszer és dinamit került elő a hozzávaló gyutacsokkal.
Az ügyészség szerint az 51 éves férfinak a fegyverek típusából tudnia kellett volna, hogy azokat támadáshoz fogják felhasználni, a müncheni bíróság viszont úgy ítélt, hogy nincs kellő bizonyíték a vádpont alátámasztásához.
Korábban a hatóságok megállapították, hogy a kocsi navigációs rendszerében egy párizsi cím volt beállítva. A nyomozók azonban máig nem tudták megállapítani, hogy a férfi kapcsolatban állt-e merénylőkkel.
A vádlott azzal védekezett, hogy pénzszűkében volt, és 2000 eurót (620 ezer forintot) keresett volna az úttal.
A bíróság négy év és három hónap börtönt ajánlott a férfinak, ha beismeri, hogy fegyvert és robbanóanyagot csempészett. Ítélet a jövő hétre várható.
(MTI)