Az Iszlám Állam toborzói titkosított üzenetekkel, majd propagandavideók tucatjaival próbálják meg behálózni a fiatalokat. A Figaro című francia lap szerint sikeresen: csak Franciaországban mintegy kétezer olyan 18 éven aluli gyerekről tudnak, aki elfogadta a radikális iszlamista tanokat.
Zoom
Az Iszlám Állam (IÁ) stratégiájában központi szerepet játszik a "nyugati fiatalok" között kifejtett propaganda. A toborzók elsősorban az iskolában rosszul teljesítő, vagy csonka családban élő gyerekeket keresik meg – írja a Le Figaro című konzervatív párizsi lap. „A kiszemelteket egy bizalmat keltő, hasonló életkorú beszervező keresi meg, aki néhány beszélgetés után azt javasolja, hogy a reménybeli támogató is töltse le a Telegram nevű, titkosított beszélgetések lefolytatására alkalmas programot. Ha ez megtörtént, akkor jön a telítésnek nevezett szakasz: naponta tucatnyi videó és üzenet érkezik, s ezek segítségével átformálják a fiatalok gondolkodását” – idézett a lap egy titkosszolgálati szakértőt, aki maga is vadászik az IÁ toborzóira.
A francia titkosszolgálatok adatai szerint már legalább kétezer 18 éven aluli radikális iszlamista él Franciaországban, s az „elcsábítottak” száma több mint kétszeresére emelkedett egy év alatt. A nem hivatalos statisztikákból az is kiderül, hogy a beszervezettek között több a lány, mit a fiú.
Már legalább 17 francia kiskorú halt meg az IÁ oldalán Szíriában és Irakban” – mondta a szakértő, majd hozzátette: nincs alsó korhatár, a szélsőséges gondolkodásukat között 15 évesek is akadnak.
(HVG - Figaro nyomán)
Kapcsolódó: