A washingtoni szenátus elutasította Obama elnök vétóját, és megszavazta, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadások áldozatainak hozzátartozói perelhetik Szaúd-Arábiát.
A republikánus többségű szenátus csaknem egyhangúlag, 97:1 arányban szavazta meg a döntést, amelyet még a képviselőháznak is el kell fogadnia. Ez várhatóan szerdán, helyi idő szerint a késő esti órákban meg is történik, sőt, előrejelzésekk szerint a képviselők is várhatóan kétharmados arányban szavazzák meg az elnöki vétó figyelmen kívül hagyását.
A szavazás után nyilatkozó John Cornyn texasi republikánus politikus azt mondta, hogy a törvényhozók "valóban az igazságot keresik, az igazság kiderítését szorgalmazzák", a demokrata Chuck Schumer, a másik indítványozó pedig közölte, "az elnöki vétó figyelmen kívül hagyását nem vesszük könnyedén".
Schumer hozzátette, fotnosnak tartja, hogy a tizenöt évvel ezelőtti terrortámadások áldozatainak hozzátartozói is kereshessék a maguk igazságát, "még akkor is, ha ez diplomáciai kellemetlenségeket okoz majd."
(MTI)