A szófiai parlament pénteken jóváhagyta azt a törvényt, amelynek értelmében tilos az arcot eltakaró fátyol viselése nyilvános helyen. Franciaország és Belgium után Bulgária a harmadik európai ország, amely ilyen jogszabályt fogadott el.
A zömében ortodox vallásúak lakta balkáni országban terjedőben van a szalafista (radikális iszlám) irányzat az ott élő muzulmánok körében, és ezzel függ össze a törvény elfogadása is. A nacionalista Hazafias Front által beterjesztett jogszabály értelmében nyilvános helyen tilos a félig vagy teljesen átlátszó fátyol viselése, kivéve, ha egészségügyi vagy foglalkozásbeli okok indokolják. A mecseteket mentesítették a tilalom hatálya alól.
A rendelkezés megsértőit 200 leva (egy leva 158 forint) pénzbüntetéssel sújtják – minden további törvénysértés esetén 1500 levát kell fizetniük –, és ideiglenesen megvonják tőlük a szociális juttatásokat is. A fátyolt viselő köztisztviselőket még nagyobb pénzbüntetéssel sújtják.
Bulgáriának, amely egykor része volt az Oszmán Birodalomnak, több évszázados hagyományokkal büszkélkedő muzulmán közössége van. A lakosság mintegy 13 százaléka muzulmán hitű, ők jórészt törökök vagy cigányok.
Az arcot eltakaró kendőt (nikábot) sohasem viselték a helyi muzulmán közösség tagjai, ez csak mintegy három éve szokás a közép-bulgáriai Pazardzsik cigány negyedében, amely székhelye az önhatalmúlag kikiáltott imámnak, Ahmed Muszának, akit a radikális iszlám terjesztéséért elítéltek. A fátyol viselése más településekre is átterjedt.
Idén áprilisban Pazardzsik városa elébe ment a mostani törvénynek, és megtiltotta az egész testet elfedő fátyol viselését, és eddig nyolc nőt büntettek meg. Négy másik város is hasonló szabályozást vezetett be.
(MTI nyomán)