A brit Labour Párt vezetősége igen elnézően kezeli a soraiban föllelhető antiszemita politikusokat, magyarán szemet huny a kifogásolható szóbeli megnyilatkozásaik és közéleti tevékenységük felett. De a többi nagy-britanniai politikai párt sem jobb a Deákné vásznánál. Mindez nem vicc és nem ámítás, hiszen erre a következtetésre jutott az Antiszemitizmus Elleni Kampány (Campaign Against Antisemitism - CAA) által, összesen 1864, nagykorú nagy-britanniai zsidó lakos körében megejtett közvélemény-kutatás. A megkérdezettek véleményére alapozva végkövetkeztetésként a CCA megállapítja: szinte mindegyik politikai párt megengedi azt, hogy soraikban az antiszemiták kifejtsék gyűlöletkeltő tevékenységüket – tudósít az izraeli CFCA hírportál.
Az izraeli hírportál megállapítja: a mostani brit felmérés eredménye is bizonyítja, hogy Nagy-Britanniában egyre duzzad és fokozódik a pártokon belüli antiszemitizmus, s ami igazán aggasztó, hogy ez a folyamat leginkább a baloldali és a liberális pártoknál észlelhető. Pedig a múltban éppen a balliberális pártok hangoztatták legharsányabban az rasszizmus elleni nézeteiket, s most mégis ők azok, akik nagyfokú toleranciát tanúsítanak a soraikon belüli antiszemitizmus iránt. (Meg kell jegyezni, hogy az elmúlt években, másfél évtizedben az Izraelt politikai szempontok alapján bíráló személyeket is az úgynevezett „új antiszemitizmus” kategóriájába sorolják. Magyarán, antiszemita, rasszista az is, aki fölemeli szavát a zsidó állam visszatetsző cselekedetei ellen – J. K.)
A kizárólag zsidók körében, tehát a demokrácia és a korrektség egyik alapszabályának szellemében elvégzett felmérés kérdése így hangzott: „Gondolja-e, hogy a politikai pártok túlságosan toleránsok a parlamenti képviselőik, tagjaik és a támogatóik körében észlelhető antiszemitizmussal szemben?” A CAA által közzétett színes táblázat szerint a megkérdezett zsidók a vörös színnel jelölt Labour (Munkás) Pártot tartják a legelnézőbbnek a soraiban fellelhető antiszemitákkal szemben. Az 1864 megkérdezett zsidó 87 százaléka gondolja úgy, hogy a Labour teret enged az antiszemita megnyilvánulásoknak.
Zoom
A vörösök a leginkább antiszemiták (fotó: a CAA táblázata)
Második, dobogós helyen 49 százalékkal végzett a Zöld Párt (Green Party UK), amely azért is aggasztó a zsidók számára, mert más országokban a zöldek, így például Németországban egyértelműen Izrael- és zsidóbarát politikát folytatnak. Nincsenek jó véleménnyel a megkérdezett zsidók az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjáról (UKIP) sem, amely magát „liberális demokratának”, míg a zsidó sajtó „euroszkeptikus, jobboldali populistának” nevezi. A lila oszloppal megjelenített UKIP-ról a megkérdezettek 43 százaléka állította azt, hogy nem lép fel a soraiban is egyre fokozódó antiszemitizmus ellen. A citromsárga színnel jelölt Skót Nemzeti Pártról (SNP) a megkérdezett zsidók 40 százaléka állítja azt, hogy soraiban szabad teret enged az egyre fokozódó antiszemitizmusnak. Az aranyszínnel megjelenített, Tim Farren vezette Liberális Demokraták Pártja (angol rövidítéssel: Lib Dems) is bőven a veszélyes kategóriába tartozik, mert róla a zsidók 37 százalékának van rossz véleménye. A táblázaton kék színnel jelölt Konzervatív Pártról (Toryk) jobb véleménnyel vannak a brit zsidók, mert csak 13 százalékuk véli úgy, hogy a párt soraiban táptalajra találnak a Nagy-Britannia-szerte egy fokozódó antiszemitizmus eszméi.
Az Antiszemitizmus Elleni Kampány (CAA) által most elvégzett, s „Antiszemita-barométernek” elnevezett fölmérés részletes eredményét még október hónap folyamán megismerheti az érdeklődő nagyközönség. A teljességében még közzé nem tett felmérésnek máris megvan a gyakorlati következménye: a közvélemény-kutatást elvégző CAA közzétette, széleskörű megvitatásra és aláírásra ajánlja a „Kiáltvány a politikai pártokon belüli antiszemitizmus elleni küzdelemre” című iratot. A kiáltvány felszólítja a politikai pártokat három lényeges teendőre: 1. A pártoknak sürgősen el kell fogadni az antiszemitizmus fogalmának nemzetközi meghatározását. 2. Sürgősen és átláthatóan ki kell vizsgálni a soraikban tapasztalható antiszemitizmust. 3. A legszigorúbban kell eljárniuk a közszolgálati teendőket ellátó, s antiszemita nézeteket valló tagjaikkal szemben.
El-Kudszi – Kuruc.info