A veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó ENSZ-egyezmény tagállamainak többsége az elefántcsont-kereskedelem teljes felszámolását támogatja.
Zoom
Elkobzott elefántagyarak
Szenvedélyes vita zajlik az elefántok védelméről az ENSZ veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó egyezményének (CITES) tagállamai között.
A dokumentum aláírói Johannesburgban találkoztak, hogy az elefántcsont-kereskedelem korlátait kijelöljék.
Több mint 100 ország azt szerette volna elérni, hogy a CITES 17. konferenciáján megállapodjanak az elefántcsontkészletek megsemmisítéséről és a helyi piacok bezárásáról – ám ez elmaradt.
Végül a tagországokra kötelező érvényű döntés nem született, viszont olyan határozatot hoztak, ami a készletek felszámolása mellett a legális piacok bezárását is sürgeti.
“A készletek célpontot jelentenek a bűnözőknek, akik el akarják lopni és a legális piacokra szivárogtatni az árut, ezért nem kérdés, hogy az elkobzott elefántcsontot meg kell semmisíteni” – hangoztatta Grace Gabriel, a Nemzetközi Állatvédelmi Alap (IFAW) ázsiai regionális igazgatója.
A határozat az állatokat továbbra is védtelenül hagyja az illegális elefántcsont-kereskedelem veszedelmével szemben – hangoztatta az IFAW képviselője.
“Sajnálatos, hogy a legális elefántcsontpiaccal rendelkező államok figyelmen kívül hagyták azt a veszélyt, amelyet legális piacok jelenthetnek az elefántok populációira és a helyi közösségekre, hiszen ezek a piacok lehetőséget teremtenek az illegális áru tisztára mosására” – jelentette ki Gabriel.
Hétfőn Namíbia és Zimbabwe azt indítványozta, hogy tegyék számukra lehetővé az elefántcsont nemzetközi kereskedelmét, a javaslatot a konferencia leszavazta.
A bejelentést az állatvédelmi szervezetek üdvözölték.
Az elefántcsont nemzetközi kereskedelme 1989 óta tilos. Több ország azonban engedélyt kapott, Zimbabwe és Namíbia kétszer is, 1999-ben és 2008-ban, hogy eladják elefántcsontjukat, és a bevételből finanszírozzák elefántvédelmi programjaikat.
Egy tekintélyes állatvédő szervezet a johannesburgi tanácskozáson megdicsérte Thaiföldet, ahol 2014 óta 96 százalékkal esett vissza az elefántcsontból készült áruk kereskedelme, mert a hatóságok erős nyomást gyakoroltak a piacra, hogy az ország rossz állatvédelmi megítélése javuljon.
Az illegális elefántcsont-kereskedelem miatt évente 20-30 ezer afrikai elefántot pusztítanak el – mondta Heather Sohl, a Természetvédelmi Világalap (WWF) brit elefántszakértője.
Az orvvadászat növekedésével tovább csökkent az elefántok száma, Afrikában 2006 és 2015 között mintegy 20 százalékkal – olvasható a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) jelentésében.
(MTI)