A következő tíz hétben reményeik szerint minden héten jelentkezni fognak újabb szivárogtatásokkal, mondta Julian Assange, a Wikileaks alapítója, aki videón jelentkezett be a szivárogtató portál alapításának tizedik évfordulója alkalmából tartott berlini sajtótájékoztatóra.
A Reuters szerint az is elhangzott, hogy a még idén nyilvánosságra hozott dokumentumok három ország kormányát és az amerikai elnökválasztást is érintik. Utóbbi információkat még a november 8-i szavazás előtt kihozzák. A sajtótájékoztatón azonban semmilyen új információ nem derült ki.
Az elmúlt napokban még arról szóltak a hírek, hogy Assange kiáll majd Ecuador londoni nagykövetségének az erkélyére egy bejelentésre, de aztán hétfőn jelezték, hogy biztonsági kockázatok miatt ezt elvetették.
Semmi biztosat nem lehetett tudni arról, hogy a berlini bejelentkezésén miről beszél majd, de sokan azt találgatták, hogy Hillary Clintonról hozhat nyilvánosságra újabb információkat, amiket már augusztusban megígért. Assange korábban nyíltan vállalta, hogy nem ért egyet a demokrata elnökjelölt politikájával, és szeretné rontani az esélyeit a választáson. Arra is célzott, hogy ehhez van még kibertámadásokból származó muníciója.
Azért is gondoltak többen a Clintonról szóló újabb szivárogtatásokra, mert a Politico szerint Roger Stone, Donald Trump egyik tanácsadója is kiírta a Twitterre, hogy „szerdán @HillaryClintonnak vége. #Wikileaks."
Egyelőre azonban nem derült ki, hogy a Wikileaks már a héten előáll-e az amerikai választást érintő dokumentumokkal, sem pedig az, mi lehet bennük.
Assange Berlinben az ígért új szivárogtatások mellett csak arról beszélt, hogy a Wikileaks tíz év alatt 10 millió dokumentumot hozott nyilvánosságra, ez 10 milliárd szót, és átlagosan napi 3000 dokumentumot jelent. Azt mondta, hogy önmagukban a dokumentumokból sok kiderült, de a kormánytagoktól, állami tisztviselőktől azokra érkező reakciók is sokatmondóak voltak.
Assange beszéde előtt levetítettek egy olyan nyilvános beszédekből összevágott videót, amin több amerikai politikus, tisztviselő és tanácsadó, köztük az akkor külügyminiszter Hillary Clinton, Joe Biden alelnök vagy Newt Gingrich volt republikánus házelnök ítéli el Assange-ot. Többen az Egyesült Államok biztonságára nézve veszélyesnek nevezték a Wikileaks alapítóját, és volt, aki még a meggyilkolását is felvetette.
Előtte pedig azokból a szivárogtatásokból vágtak össze egy videót, amiket az elmúlt tíz évben hoztak nyilvánosságra.
(Index nyomán)