Fontos beismerő vallomást tett a bíróságon a jogászok szerint a feloszlatott ukrán rohamrendőrség, a Berkut egy vád alá helyezett parancsnoka a kijevi Majdan-tüntetéseken 2014 februárjában történt vérontásokkal kapcsolatosan. A harkivi Viktor Sapovalov elmondta, hogy gumilövedékek helyett ólomsörétes lőszert osztottak ki az európai integrációt és hatalomváltást követelő tüntetők ellen bevetett rohamosztagosoknak.
Az Ötös ukrán hírtelevízió keddi beszámolója alapján a volt berkutos az előzetesben eltöltött másfél év után most először ismerte be részben bűnösségét, egyben bocsánatot kért azért, mert tétlen maradt, amikor szemtanúja volt annak, hogy a rendfenntartók gumibotokkal verték az embereket, és rájuk lőttek.
Sapovalov a tárgyaláson megnevezett több volt berkutost is, akik részt vettek annak idején a tüntetők elleni karhatalmi fellépésben. Ellene az a vád, hogy alakulatparancsnokként túllépte hivatali hatáskörét. Olekszandr Kovalcsuk ügyész szavai szerint a harkivi Berkut-alakulat tagjai mintegy 110 embert sebesítettek meg a kijevi tüntetéseken.
A volt Berkut-parancsnok elárulta a bíróságon azt is, miként különböztették meg egymást a különböző Berkut-alaklulatok. Szavai szerint a különböző megyékből érkezett elitalakulatosok a sisakjuk hátuljára más-más színű matricát ragasztottak. Az áldozatokat képviselő Olekszandr Muszijenko ügyvéd szerint ez segíthet azonosítani a tüntetőket lövő rohamosztagosokat, akik a művelet közben maszkot viseltek, és így az arcuk nem volt látható.
Az ügyész rámutatott arra, hogy Sapovalov vallomása alapján vádat emelhetnek több volt berkutos, köztük Vladiszlav Lukas, a harkivi Berkut századparancsnoka ellen.
Az európai integrációt és hatalomváltást követelő, hónapokon át tartó kijevi tüntetéssorozat végnapjaiban belügyi egységek tüzet nyitottak tüntetőkre, aminek következtében több mint százan életüket vesztették, és legalább 1200 demonstráló sebesült meg lövedékektől vagy ütlegeléstől. A Berkut rendőri rohamegységet Viktor Janukovics oroszbarát elnök hivatalból való eltávolítása után az új kijevi vezetés feloszlatta.
(MTI)