Nyolcvanegy milliárd dolláros (22 185 milliárd forint) vagyonával Bill Gates a leggazdagabb amerikai, Donald Trump vagyona egy év alatt 800 millió dollárral csökkent, a republikánus elnökjelölt 35 helyett esett vissza, és a 156. helyen áll a Forbes 400 legnagyobb amerikai vagyonról kedden közzétett listáján, amelyen négy magyarországi születésű is szerepel.
A négyszáz legnagyobb vagyon birtokosa gazdagabb, mint valaha, fejenként átlagosan hatmilliárd dollárt, együttesen 2400 milliárd dollárt, eddig soha nem látott vagyont halmoztak fel – közölte az amerikai üzleti magazin.
Bill Gates, a Microsoft alapítója 23. éve vezeti a legvagyonosabb amerikaiak 400-as listáját, vagyona egy év alatt 76 milliárd dollárról 81 milliárd dollárra nőtt az üzleti magazin adatai szerint. Az ingatlanmágnás Donald Trump vagyonát 3,7 milliárd dollárra becsülik, értéke főleg a New York-i ingatlanpiac labilitása miatt csökkent.
A főleg bevándorlóellenes kampánnyal híveket vonzó Trumppal kapcsolatban a Forbes kiemeli, hogy a 400 legnagyobb amerikai vagyon több mint 10 százalékát “bevándorlók” halmozták fel, és közülük 14-en gazdagabbak Trumpnál. A bevándorlók átlagos vagyona 5,9 milliárd dollár, együttes vagyonuk 248 milliárd dollár.
Drámai változás történt a lista 2. helyén: ezen 16 év után első ízben nem Warren Buffett filantróp befektető szerepel, hanem Jeff Bezos, az Amazon internetes áruház alapítója, akinek vagyonát 67 milliárd dollárra becsülik a Forbes szakértői.
A 86 éves Warren Buffett a harmadik helyre csúszott vissza, noha vagyona 3,5 milliárd dollárral 65,5 milliárdra gyarapodott.
A negyedik helyen is az új iparágak egyik képviselője áll, Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi portál alapítója és elnök-vezérigazgatója, aki 55,5 milliárd dollárra becsült vagyont mondhat a magáénak.
Az ötödik helyen – 49,3 milliárddal – Larry Ellison, az Oracle Corp. társalapítója szerepel
A Google internetes óriáscég alapítói, Larry Page és Sergey Brin a 9. és a 10. helyet foglalják el 38,5 és 37,5 milliárdos vagyonnal.
A leggazdagabb amerikai nő Alice Walton, a Walmart áruházbirodalom örököse, aki a 13. helyen áll 35,4 milliárd dolláros vagyonnal.
A hírességek közül Oprah Winfrey médiaszereplő vitte a legtöbbre, 2,8 milliárd dolláros vagyonával a 239. helyezett.
A külföldi születésű, azaz a Forbes által bevándorlónak nevezett amerikai milliárdosok közül a legtöbben – hatan – izraeliek, öten Indiában, négyen-négyen pedig Magyarországon és Tajvanon születettek. A bevándorlók közül a leggazdagabb az orosz származású Sergey Brin (38,5 milliárd dollár).
A magyarországi születésű milliárdosok közül a leggazdagabb – 24,9 milliárd dollárra becsült vagyonnal – Soros György, Thomas Peterffy (Péterffy Tamás) tőzsdeguru a 32. helyen áll a listán 12,6 milliárddal, a repülőgépeket légitársaságoknak lízingelő Steven Udvar-Hazy (Udvarházy Ferenc István) a 184. helyezett 3,5 milliárd dollárral, Charles Simonyi (Simonyi Károly) szoftverfejlesztő pedig a 374. helyen áll 1,8 milliárd dollárra becsült vagyonnal.
(MTI nyomán)