Két Nagy-Britanniában élő lengyel Brexit nevű energiaital gyártásába kezdett. Csak viccből választották a márkanevet, nem politikai megfontolásból kacagnak a britek kilépésén az EU-ból.
A Nagy-Britanniában sokszor bántalmazott, sértegetett, kirekesztett lengyel közösség két tagja úgy döntött, az Európai Unió elhagyásának neve (Brexit) túl kapós ahhoz, hogy ne használják fel saját gyarapodásukra, ezért energiaital-márkát csináltak belőle.
Pawel Tumilowicz és Mariusz Majchrzak Manchesterben élnek, és a helyi lapnak mesélték el, hogy bármilyen meglepő, ők nem politikai célból választották ezt a márkanevet az italnak – egyszerűen megtetszett nekik a Brexit elnevezés. Hozzátették, hogy jól megy az üzlet, az emberek sorra veszik az energiaitalokat. Nem csak a név miatt vásárolják, hanem azért, mert rendkívül finomra sikerültek - mesélték a Manchester Evening Newsnak.
Egyre több a lengyel közösséget érő támadás Nagy-Britanniában
A lengyel közösségnek eddig sem volt rózsás helyzete Nagy-Britanniában, de a júniusi Brexit-döntés után elszabadultak a soviniszta indulatok:
- Egy gyárban dolgozó lengyel munkást, Arek Jozwikot augusztus végén gyilkolták meg egy pizzéria előtt. Mikor a rendőrség kikérdezte a fiatal csoportot, azt válaszolták, hogy a férfit azért ölték meg, mert migráns. Szintén lengyel származású barátját is csúnyán megverték, de ő túlélte a támadást.
- A lengyel közösség még csak pár órája virrasztott Jozwikért, mikor megtörtént a második támadás: két harminc év körüli lengyel férfit egy essexi kocsma előtt megvert egy helyi banda.
- Augusztusban egy terhes lengyel nőt egy autóút melletti szupermarketnél támadott meg egy leborotvált fejű brit férfi, aki autójáig követte a parkolóban, majd felpofozta, lelökte a földre és rugdosni kezdte. A nőnek a kórházban mondták el az orvosok, hogy elvesztette gyermekét.
- A londoni lengyel boltokat a Brexit óta folyamatosan migránsellenes graffitivel fújják le.
Pawel már 12 éve él Manchesterben, biztonsági őrként dolgozik, és elmondása szerint sosem bántották. Családját és őt sem sértegették soha, és nem gondolja azt, hogy a Brexit után rasszistább lenne a brit társadalom.
(Híradó nyomán)