November 4-én lép életbe a párizsi klímaegyezmény, miután szerdán az Európai Unió hét tagállama hivatalosan is bejelentette az ENSZ-nek, hogy ratifikálta a megállapodást – jelentette be Farhán Hak, az ENSZ-főtitkár helyettes szóvivője.
Az egyezmény hatályba lépésének feltétele volt, hogy az ENSZ klímaváltozás elleni keretegyezményének 55 olyan állama ratifikálja a megállapodást, amelyek együttesen a globális üvegházhatást okozó gázkibocsátás 55 százalékáért felelősek. Az Európai Parlament és az Európai Tanács kedden ratifikálta a megállapodást.
Az Európai Unió részéről hét tagállamban – Magyarországon, Franciaországban, Szlovákiában, Ausztriában, Máltán, Portugáliában és Németországban – ratifikálták nemzeti szinten is az egyezményt. A gázkibocsájtás mintegy 4 százalékáért felelős hét EU-tag szerdán jelentette be hivatalosan az ENSZ-nek a ratifikálást, így a megállapodás 30 nap múlva, november 4-én, még a november 7-én kezdődő Marrákesben tartandó COP22 konferencia előtt hatályba lép. Az AP amerikai hírügynökség tudósítása szerint Farhán Hak közölte: Nepál és Kanada csatlakozásával másodszorra is meghaladták a hatályba lépéshez szükséges értékhatárt. A szóvivő szerint “ami egyszer elképzelhetetlennek tűnt, immár megállíthatatlan”. Becslések szerint megállapodást ratifikáló országok – Kanada és Nepál részvételével – a gázkibocsájtás 58,7 százalékért felelősek.
Mások mellett Barack Obama amerikai elnök is megszólalt a környezetvédelemért vívott harc sikerével kapcsolatban, történelminek nevezete a szerdai napot. Az amerikai elnök úgy fogalmazott: ha a párizsi klímamegállapodásban vállaltakat a világ végigviszi, a történelem idővel fordulópontként fog emlékezni a szerdai napra.
A tavaly december 12-én, a párizsi klímakonferencián 195 ország közreműködésével létrejött keretmegállapodás azt a célkitűzést erősítette meg, hogy a Föld légkörének felmelegedését a kötelezettséget vállaló 195 ország 2 Celsius-fok alatt tartja az iparosodás előtti mértékhez képest, és folytatja az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy a felmelegedés csak 1,5 fokos legyen. A 1,5 fok megemlítése a megállapodásban a tengerszint emelkedésével létükben fenyegetett szigetállamok kérése volt, amit több mint száz ország, köztük az Európai Unió tagállamai, valamint az Egyesült Államok is támogatott.
(MTI)