Az Európai Bizottság elnöke felszólította pénteken Párizsban az Európai Unió tagállamait, hogy tartsák tiszteletben a "menekültek" elosztására vonatkozó brüsszeli döntést.
Jean-Claude Juncker arról beszélt, hogy "bizonyos tagállamok" nem hajtják végre azt a döntést, amely 160 ezer "menekült" uniós tagállamok közötti szétosztásáról szól.
"A vég kezdetét jelenti az, ha a rögzített, demokratikusan kidolgozott szabályt már nem tartják tiszteletben a tagállamok" – hangsúlyozta Juncker, amivel az AFP francia hírügynökség szerint mindenekelőtt Magyarországra és a kvótareferendumra célzott.
"Ha minden tagállam népszavazást tart, ha nem ért egyet egy döntéssel, hogy kimondassa az ellenkezőjét annak, amit a jogszabályok előírnak, nem fogjuk tudni irányítani és kormányozni Európát" – mondta az Európai Bizottság elnöke.

A Brexit és az unió saját halálos ítélete
Az EB elnöke a britek uniós kilépéséről azt mondta: a közösségnek "tántoríthatatlannak" kell lennie a Brexit feltételei körüli brit "manőverekkel" szemben.
"Nem lehet valaki egyik lábával kint, a másikkal pedig bent" – hangsúlyozta Juncker, aki Manuel Valls francia miniszterelnökkel találkozott Párizsban. "Nem kezdünk el tárgyalni addig, amíg nem kaptuk meg a kilépési nyilatkozatot a brit kormánytól."
"Egyértelművé kell tenni, hogy ha az Egyesült Királyság szabad hozzáférést akar az európai uniós belső piachoz, akkor maradéktalanul be kell tartania az arra vonatkozó szabályozásokat és szabadságjogokat" – nyomatékosított az EB-elnök.
London részéről "már megkezdődött a manőverezés" – állította Juncker. "A brit kormány és közvetlen környezete már arról győzködi a kontinens iparmágnásait, hogy mindennek továbbra is ugyanabban a mederben kell folynia ahhoz, hogy a kapcsolatok a lehető legnyugodtabbak és legbarátságosabbak maradjanak."
Nem nézhetjük, hogy "teljes európai iparágak elsötétített, leredőnyözött szobákban folytassanak titkos tárgyalásokat a brit kormány küldöttjeivel" – mondta a politikus. "Ha elkezdjük szétbontani a belső piacot egy olyan állam kívánságára, aki az EU-ból való kilépés mellett döntött", azzal a saját halálos ítéletünket írjuk alá – tette hozzá.
Frissítés: Szijjártó is demokráciázott egyet
Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének Európa érdekeit kellene védenie – jelentette ki pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megjegyezve: de “legalább ne sértődjön meg, amikor helyette ezt a magyar kormány megteszi”.
A külügyminiszter ezt arra reagálva közölte, hogy az Európai Bizottság elnöke pénteken Párizsban felszólította az Európai Unió tagállamait, hogy tartsák tiszteletben a "menekültek" elosztására vonatkozó brüsszeli döntést. Jean-Claude Juncker arról beszélt, hogy "bizonyos tagállamok" nem hajtják végre azt a döntést, amely 160 ezer "menekült" uniós tagállamok közötti szétosztásáról szól. “A vég kezdetét jelenti, ha a rögzített, demokratikusan kidolgozott szabályt már nem tartják tiszteletben a tagállamok” – hangsúlyozta Juncker, amivel az AFP francia hírügynökség szerint mindenekelőtt Magyarországra, és a kvótareferendumra célzott.
Szijjártó Péter ennek kapcsán azt írta: az “Európai Bizottság elnökét láthatóan rettenetesen zavarja a magyar emberek véleménye”. Kiemelte továbbá, hogy míg Jean-Claude Juncker szerint, ami Magyarországon történt, “az a vég kezdete”, a külügyminiszter szerint viszont a “demokrácia győzelme”.
A külügyminiszter úgy véli Jean-Claude Juncker “talán elfelejtette a feladatát: nem az a dolga, hogy megváltoztassa Európát és az európai embereket, hanem, hogy védje az érdekeiket”.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: