Észak felé folytatja útját a gyengülő erősségű Matthew hurrikán az Egyesült Államokban, amely Floridában legalább 4 halálos áldozatot követelt - közölték szombaton a helyi hatóságok. Az 5 fokozatú Saffir-Simpson-féle hurrikánskála szerint már 1-es erősségűre csillapodott a még mindig óránkénti 135 kilométeres szélerősségű hurrikán.
A Matthew pénteken óránként 195 kilométeres széllel, heves esőzésekkel, a folyók áradásával érkezett Floridába.
Jelentések szerint két ember a rájuk zuhanó fák alatt vesztette életét, egy idősebb pár pedig elektromos generátorának meghibásodása miatt szénmonoxid mérgezést kapott és meghalt, miközben a vihar elől kerestek menedéket búvóhelyükön.
Ugyanakkor egyenlőre nincsenek értesülések jelentős károkról a floridai városokban és településekben, amelyeken Matthew végigsöpört fákat döntve ki és mintegy 1 millió háztartást és vállalkozást elvágva az áramszolgáltatástól.
Helyi idő szerint szombat reggel a hatóságok a hurrikán- és árvízriasztást kiterjesztették Dél- és Észak-Karolina, illetve Georgia szövetségi államokra is.
Florida nyugati részén ismét működnek egyes kikötők, eddig mintegy 5000 légi járatot kellett törölni – közölték helyi idő szerint péntek este a hatóságok.
Észak felé indult
A ciklon Florida nyugati partja mentén pusztítva útját észak felé vette. A beszámolók szerint szerda óta 5000 légi járatot kellett törölni. Pénteken Orlando repülőterén minden járatot, szombaton pedig a járatok felét törölték.
Dél-Florida repülőterei ismét üzemelnek, bár a járatok valószínűleg csak szombat déltől indulnak. A légitársaságok gépeiket korábban kivonták a Matthew haladásának irányából, most ezek a gépek visszatérnek a régióba.
A trópusi vihar vonulásának idejére felfüggesztette működését a Walt Disney World élménypark, a Universal Studios filmstúdió szabadidőközpontja, valamint a SeaWorld vízi élménypark is.
Ismét működnek a kikötők
A parti őrség közlése szerint ismét működnek a kikötők Florida nyugati oldalán.
A hatóságok mintegy húsz, a nyugati partvonal menti kikötőt soroltak fel, ugyanakkor továbbra is fokozott óvatosságra intették a part menti vizekre merészkedőket. Mint közölték, a hajók óvatosan közelítsék a vihar pusztította területeket, illetve óvakodjanak a vízbe került roncsoktól.
Arra is figyelmeztettek, hogy kövessék figyelemmel a hatósági üzeneteket, mert a part menti hullámzás és hullámverés még mindig erőteljes.
A Matthew jelenleg mintegy 35 kilométerre dél-délkeletre a dél-karolinai Charleston városától tombol, és északnyugati irányba halad 19 kilométer óránkénti sebességgel.
Már 877 halottról tudni Haitin
Haitin, ahol a hét elején söpört végig a Matthew hurrikán, tovább emelkedett a halálos áldozatok száma.
A karib-tengeri ország polgári védelmi hatóságának tájékoztatása szerint a halottak száma elérte a 877-et. Korábban 800 halottról szóltak a jelentések.
A szigetországban hat évvel ezelőtt, 2010-ben hetes erősségű földrengés pusztított, abban a természeti katasztrófában kétszázezer ember halt meg főképpen a főváros, Port-Au-Prince környékén.
(MTI)