Felfüggesztett halálbüntetésre ítélték vasárnap a Kínai Kommunista Párt egyik volt tartományi vezetőjét. Peking így küzd a helyi szinten burjánzó korrupció ellen.
Bűnösnek mondta ki a Honan tartománybeli Anjang városának népi bírósága Paj Enpejt nagy mennyiségű kenőpénz elfogadása és ismeretlen forrásból származó egyéb jövedelem birtoklása miatt. A hetvenéves politikus a vád szerint 247 millió jüant, vagyis több mint tízmilliárd forint szedett így össze. Paj beismerte bűnösségét és megbánást tanúsított, így büntetését két év jó magaviselet után életfogytiglani szabadságvesztésre enyhíthetik. Elkobozták teljes személyes vagyonát is, és örökre eltiltották a közügyek gyakorlásától.
A politikus korábban a nemzeti törvényhozás képviselője, illetve a nyugati Csinghaj és Jünnan tartományokban pártvezető volt.
Hszi Csin-ping kínai államfő négy évvel ezelőtti hivatalba lépésekor ígéretet tett a korrupció és a kormányzati pazarlás felszámolására, de bírálói szerint erőfeszítései valójában politikai riválisai ellen irányulnak.
Az államigazgatás minden szintjére kiterjedő hadjárat részeként hivatalnokok ezrei ellen indult vizsgálat, és többtucatnyi vezető tisztségviselő került már rács mögé. A kínai lakosság egy része viszont amiatt panaszkodik, hogy a korrupcióellenes kampány a bürokrácia megbénulását eredményezte, ugyanis sok tisztségviselő visszautasítja bizonyos feladatok elvégzését attól tartva, hogy majd kenőpénz elfogadásával vádolják meg.
(MTI)